EP: A fiatalok politikai passzivitásáról vitáztak Brüsszelben

2014.04.07. 21:43

A fiatalok politikai passzivitásáról, és megszólításuk lehetőségeiről vitázott hétfőn Brüsszelben, az Európai Politikai Központ által szervezett beszélgetésen az európai szocialisták, az Európai Néppárt és a zöldek egy-egy fiatal politikusa.

A zöldeket a vitán Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke képviselte, aki arra az álláspontra helyezkedett, hogy Európa keresi önmagát, és még sok kérdésre nem sikerült megtalálnia a helyes választ. A magyar politikus szerint a fiatal nemzedék nem csak uniós, hanem tagállami és helyi szinten sem hallatja a hangját, mert nem érzik úgy, hogy befolyásolhatják a döntéseket. Jávor felmérésekre hivatkozva azt állította, hogy a fiatalok bíznak a legkevésbé a demokratikus intézményekben.

"Ez szerintem tragikus" - jelentette ki az PM társelnöke, aki szerint a fiatalok úgy érzékelik, hogy a politika nem az ő problémáikról szól, és nem az ő nyelvüket beszéli, hanem egy olyan bürokratikus nyelvet, amelyet ők nem értenek, s amely nem is érdekli őket. A fiatal nemzedék a zöldpárti politikus szerint a politika hatékonyságát is megkérdőjelezi, mint fogalmazott: a fiatalok csak eredmények nélküli szócséplést látnak. Hibának tartja Jávor a külön "ifjúságpolitika" létrehozását, mert úgy vélte, ez olyan, mintha a fiataloknak szánt politikákat egy veszélyeztetett fajok számára fenntartott rezervátumba zárnák. 

A politikus szerint a szélsőjobb népszerűségének oka a válság okozta hatalmas társadalmi feszültségekben keresendő, mert ezek az erők azt a látszatot keltik, hogy ők választ kínálnak ezekre a problémákra, hogy ők nem rejtőznek a bürokratikus szócséplés mögé, hanem cselekszenek.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.