Telegraph: A szlovák–magyar határ olyan, mint a Krím

2014.04.08. 08:56

Véleménycikket közölt a brit Telegraph a magyar választások kapcsán, amiben a magyar–szlovák határt a nemrég Oroszországhoz csatolt Krím félszigethez hasonlítja. A cikket jegyző Ambrose Evans-Pritchard szerint ha jogilag nem is, de politikailag megkérdőjelezett Magyarország és Szlovákia határa. A szerző úgy látja: a szlovák–magyar határ ugyanúgy megkérdőjeleződött, mint nemrég az orosz–ukrán határ, mielőtt a Krím Oroszországhoz került.

A cikk szerint Magyarország a Fidesz győzelme és a Jobbik megerősödése után már nem egy teljesen jól működő demokrácia, az Európai Unió mégsem tesz semmit. A szerző Schiff András zongoristát idézi, aki nem hajlandó Magyarországon koncertezni az erősödő magyar antiszemitizmus miatt. A cikk kitér arra, hogy Magyarországon évek óta nem volt érdemi növekedés.

A szerző végkövetkeztetése az, hogy a briteknek Magyarország miatt kell elhagyniuk az EU-t. Az uniós jog szerint bármely tagország kibocsáthat elfogatóparancsot. Ez alapján az is előfordulhat, hogy a magyar hatóságok döntése alapján brit állampolgárt kell elfogniuk az angol hatóságoknak Angliában. Ez pedig egy „tekintélyelvű” kormánnyal rendelkező ország részéről túl nagy veszély.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.