Izidor
0 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Jávor Benedek: A plakát-hecckampánnyal a tűzzel játszik a kormány

2015.06.08. 14:46
Jávor Benedek EP-képviselő a PM korrupcióellenes ügyészség-tervéről tartott sajtótájékoztatót. A bevándorlásellenes plakátkampányról azt mondta: a kormány a tűzzel játszik, inkább a közös európai megoldáskeresésbe kellene bekapcsolódnia.

Önálló ügyészséget hozna létre a korrupció üldözésére a PM, mondta Jávor Benedek EP-képviselő budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta: a héten beterjesztendő törvényjavaslatuk közérdekvédelmi és bejelentővédelmi intézményeket is tartalmaz, de az alaptörvényt is módosítaná annak érdekében, hogy a korrupcióellenes főügyész megválasztásához elengedhetetlen legyen a politikai konszenzus.

Jávor Benedek kifejtette: egy korrupcióellenes főügyészséget és megyei ügyészségeket állítanának fel, amelyek ezen ügyek esetében kizárólagos nyomozati jogkörrel rendelkeznének. A szervezet munkáját egy, a Magyar Tudományos Akadémia, a jogi szakmai szervezetek, valamint civilek bevonásával felállítandó civil testület ellenőrizné.

Egy közérdekvédelmi hivatalt is létrehoznának a rendszerszintű problémák feltárására és az intézményi felelősség megállapítására, és a bejelentők számára is anonimitást biztosítanának.

Jávor Benedek kérdésre válaszolva idegenek elleni hecckampányként értékelte a kormány bevándorlással kapcsolatos plakátjainak kihelyezését, szerinte ugyanakkor a Fidesz a tűzzel játszik, helyette inkább a közös európai megoldáskeresésbe kellene bekapcsolódnia a kormánynak.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.