Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A dublini egyezmény halott

2015.09.13. 09:34 Módosítva: 2015.09.13. 09:58
A fideszes Gál Kinga egy brit munkáspárti EP-képviselővel közösen mond ítéletet az EU menekültfogadási rendszeréről az Európai Parlament saját gyártású videójában.

A fideszes Gál Kinga és a brit munkáspárti Claude Moraes egyetértenek abban, hogy nem működik a dublini egyezményben lefektetett rendszer, amely az EU külső határai mentén fekvő országokra hárítja a menedékkérők fogadását.

„Akkor működhetne, ha tíz vagy száz ember érkezik, de ha ezrével vagy tízezrével jönnek, és egyszerűen nem akarnak regisztrálni, nem működnek együtt, akkor mit lehet tenni?” – teszi föl a kérdést Gál Kinga az Európai Parlament ezen a héten közzétett videójában.

„A dublini egyezmény gyakorlatilag halott – jelenti ki Claude Moraes. – Az, hogy a belépés szerinti első országban kell kérelmet benyújtani, amikor teljesen megváltozott a menekültügy fogalma, az emberek mozgása... nem hiszem, hogy ez ma is működne.”

Arról azonban, hogy a határtól távolabb eső országoknak is kötelező legyen menedékkérőket befogadnia, már más véleményen vannak. A fideszes politikus szerint ez felérne egy meghívással a bevándorlóknak.

Moraes viszont jó ötletnek tartja, és 160 ezernél több embert is bevenne az áthelyezési programba. Azonban úgy látja, hogy a tagállamokban a belső politikai nyomás és különböző félelmek miatt egyelőre nem lehetséges bővíteni a keretet.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.