Magyarországon a legmagasabb az áfa az EU-ban

2016.05.09. 17:30 Módosítva: 2016.05.10. 21:14
Az Európai Parlament infógrafikájából kiderül, hogy Magyarországon a legmagasabb a forgalmi adó, és a legalacsonyabbak között vannak a tőkére kivetett adóterhek.

Az Európai Parlament gyűjtéséből kiderül, hogy a magyar 27 százalékos általános forgalmi adó kulcs a legmagasabb az unióban. Magyarországon a nemzeti össztermék (GDP) 39,3 százaléka származik az adóbevételből. A GDP 7,5 százalékát a közvetett adók, az áfa és a jövedéki adó szolgáltatja, 18,5 százalékát a közvetlen adók, többek között a jövedelemadó. A fogyasztásra és a munkára kivetett adók nagyjából egyforma hányadát adják a teljes adóbevételnek.

Friss: Egy olvasónk felhívta a figyelmünket, hogy 2015. január elseje óta a romániai áfa 24 százalékról 20 százalékra csökkent. Részletes adatokat az általános forgalmi adó kulcsairól ezen az oldalon talál.

Szigorúbb ellenőrzések jönnek

A Luxleaks ügy és a Panama-iratok botránya után az Európai Parlament (EP) többet foglalkozik az európai adóügyekkel. A Parlament 2015 decemberében kezdeményezte, hogy a multinacionális cégek kötelezően országonként készítsék el a nyereségről és az adózásról szóló beszámolójukat. Erre az Európai Bizottság 2016 áprilisában javaslatot is tett.

Az EP szerint emellett fontos lenne egy közös konszolidált adóalap az EU-ban, valamint el kell fogadni az adózási fogalmak egységes meghatározását, így például az adóparadicsom jelentése azonos kell, hogy legyen minden tagállamban.

A Parlament 2015 májusában fogadott el új szabályokat a pénzmosás elleni hatékony fellépés érdekében, amely most különösen aktuális a Panama-iratok botránya kapcsán. A negyedik pénzmosás elleni irányelv első ízben kötelezte arra a tagállamokat, hogy egy központi adatbázisban tüntessék fel a vállalatok, egyéb jogi személyek és vagyonkezelők tényleges tulajdonosait. Az irányelvet a tagországoknak 2017. június 26-ig át kell ültetniük a saját nemzeti jogrendjükbe.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Tippek
  • Babaváró hitel