A brit kilépéssel a sötétbe ugranánk

GettyImages-533942226
2016.06.03. 15:42 Módosítva: 2016.06.03. 19:24
A Brexitet nem gondolták végig rendesen. Egyelőre senki nem tudja, mi lesz a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokkal. Timothy Kirkhope brit EP-képviselő válaszolt az olvasók kérdéseire.

Az élettársammal Liverpoolban lakunk kilenc éve. Vettünk egy házat, fizetjük az adót. Nemrég fizettük ki az autónkat, amit egy brit kereskedőtől vettünk. Mi lesz a mi státuszunk abban a sajnálatos esetben, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból? A nővérem is az Egyesült Királyságban él, egy brit állampolgárhoz ment feleségül, és van két gyerekük. El kell hagynunk Nagy-Britanniát, akkor is, ha itt rendezkedtünk be és itt érezzük magunkat otthon? (Gábor)

Ez egy nagyon lényeges pont, hogy mi fog történni azokkal, akik az Egyesült Királyságban élnek, és erősítik a brit gazdaságot. 

Nincs végleges válasz, mert senki nem tudja, mi fog történni, ha június 23-án az EU-ból való kilépésre szavazunk. A kilépéssel, ahogy a miniszterelnök mondta, beugranánk a sötétbe.

Ezzel a bizonytalansággal néz szembe az az 1,2 millió brit állampolgár, aki más uniós országban él, és azok az EU-s állampolgárok is, akik Nagy-Britanniában laknak. Nincs rá garancia, hogy a britek megtarthatják a jogaikat az ingyenes vagy olcsó egészségügyi ellátásra és más juttatásokra külföldön, és arra sincs, hogy az uniós polgárok megőrizhetik a korábbi státuszukat az Egyesült Királyságban.

Nagy-Britanniának kétoldalú egyezményeket kellene kötnie az EU-val, vagy az uniós országokkal külön-külön, hogy ezek a jogok ne vesszenek el. Nem világos, hogy ez mennyi ideig tartana.

Major alatt belügyminiszter is volt

Timothy Kirkhope két évig belügyminiszter volt 1995 és 1997 között John Major miniszterelnöksége idején. Fontos témái közé tartozik a terrorizmus elleni küzdelem és az internetezők online jogainak védelme, valamint a menekültkérdés is. A népszavazási kampányban David Cameron miniszterelnök mellett áll, vagyis a brit EU-tagságot megtartaná, de egy megreformált EU-t szeretne látni.

Az ő vezetésével léptek ki a brit konzervatívok, az Európai Néppártból, abból az európai parlamenti frakcióból, ahová a Fidesz is tartozik. Azt mondják, azért, mert a britek túlzónak érezték a német és a francia fölényt a képviselőcsoportban. Új frakciót alapítottak Európai Konzervatívok és Reformisták néven, és utána két évig állt a brit tory küldöttség élén Strasbourgban. Bővebben itt olvashat a brit EP-képviselőről>>>

Felmérték egyáltalán, hogy mivel járna, ha az itt dolgozó kelet-európaiaknak el kell hagyni az országot? Ez csak az én véleményem az alapján, amit látok, és szerintem megbénulna a szállítmányozás, raktározás, és az ehhez tartozó logisztika. (István)

Igaza van, komoly gazdasági hatása lehet a Brexitnek több ágazatban is, például a szállítmányozásban és a raktározásban, és a kilépés mellett kampányolók nem fordítanak erre elég figyelmet.

Nagyon is kézzelfogható az a haszon, amit a brit közszférában dolgozó 250 ezer uniós munkavállaló jelent. Százezren közülük kulcsfontosságúak az egészségügyben és a szociális ellátásban. A kilépés az ő helyzetüket is kockára tenné.

Mikor fogják nyilvánosság elé tárni, hogy mik az itt dolgozó külföldiekre vonatkozó szabályok kilépés esetén, és mennyi idő, amire ezek hatályba lépnek? (István)

Erre lehetetlen most pontos választ adni. A kilépéspártiak közül eddig senki nem tudott a gyakorlatban is működő eligazítást adni a Nagy-Britanniában dolgozó külföldieknek. Nincs sem időkeret, sem magyarázat arra, hogy mi történik a kilépés mellett döntő szavazás után.

A kilépés milyen mértékben jár(hat)na (gazdasági) elszigetelődéssel, illetve verhet-e bármilyen éket a kiválás az EU (Németország és Franciaország) valamint Nagy-Britannia közé? Mennyire lenne a Brexit precedensértékű a többi tagország számára? (Tamás)

Rendkívül bizonytalan, hogy mivel járna a kilépés, de például ahhoz vezethet, hogy elvág minket 500 millió vevőtől a szabad európai piacon. Ki tudja, hány évig tartó egyezkedés következne, amíg újratárgyaljuk a kereskedelmi megállapodást az EU-val, aminek a végén egész biztosan rosszabbul járnánk, mint a mostani hozzáférésünkkel az egységes piachoz.

Európa a legnagyobb kereskedelmi partnerünk, mi viszont messze nem a legfontosabb partner vagyunk Európának: ez gyengíteni fogja a saját tárgyalási pozíciónkat.

Az EU-n keresztül 53 másik országgal van szabadkereskedelmi egyezményünk szerte a világon. A Brit Nemzetközösség országainak a 90 százaléka szintén szabadon kereskedik az EU-val, vagy már tárgyalják a saját egyezményüket. Az a megállapodás, ami most van készülőben az USA-val és Japánnal 15 millió font további nyereséget hozhat a brit gazdaságnak. Az unióból való kilépés után új egyezségeket kell kötni, ami évekig tartó bizonytalanságot jelent, ez pedig kárt okoz a brit gazdaságnak, a brit cégeknek, és brit munkahelyekbe kerül. A kilépéspártiak közül senki nem tudja elmagyarázni, hogy miképpen tarthatná meg Nagy-Britannia ugyanazt a kedvezményes hozzáférést ezekhez a piacokhoz, ha már nem vagyunk tagjai a világ leggyorsabban növekvő gazdaságának.

Nem gondolja, hogy az egész Brexit-vita felelőtlen? A tory politikusok konfliktusai és rivalizálása az egész EU-t veszélyes helyzetbe hozhatja. (Roland)

Mindig is támogattam David Cameron miniszterelnököt a döntésében, hogy lehetőséget adjon a választóknak, hogy véleményt mondhassanak az EU-tagságunkról. Azt is támogatom, hogy az EU-tagság megőrzése mellett kampányol. Szégyen, hogy több párttársunk, többen pedig a kormányból sem viselkedtek illendőbben a népszavazási vitában. Az Egyesült Királyságban a választók soha nem voltak oda a politikusok sárdobálásáért, és én sem akarok résztvenni benne. 

Annak ellenére, hogy a maradás mellett kampányol, mik lehetnek annak a hátrányai? (Dávid)

Attól függetlenül, hogy maradunk, vagy kilépünk, továbbra is kihatnak ránk majd a legközelebbi szomszédaink döntései. Pont az a tény, hogy az EU nem tökéletes, és semmilyen demokratikus intézmény a világban nem az, egy egyértelmű ok, amiért a döntéshozásban kellene maradnunk.

Szerintem az Egyesült Királyság vezető szerepet játszott abban, hogy segítsen kezelni többet is az EU előtt álló legnagyobb kihívások közül. Továbbra is részt kell vennünk az EU problémáinak megoldásában a migránsválság, a bevándorlás, az Európa déli és keleti felét sújtó alacsony növekedésben, a magas államadósságok és a Közel-Keletet, valamint Észak-Afrikát érintő konfliktusok esetében. Az Egyesült Királyság eddig is a reformok élharcosa volt, és továbbra is segítenie kellene igazságos, értelmes irányba mozdítani az EU-t.

Az Egyesült Királyság egy nagy tagállam, a következő évtizedekben pedig mi leszünk a legnagyobbak, és már most is olyan befolyásunk van az EU-ban, ami túlmutat azon, ami a méretünkből alapvetően következne. Erős és egyre jobb helyzetben vagyunk, hogy a reformok élére álljunk, ahol ez szükséges, és biztosítsuk a britek és az EU-s állampolgárok érdekeinek védelmét.

Mi történik akkor, ha lesz egy döntés, majd egy kormányváltás után egy új politikai erő az ellenkezőjét szeretné? Vissza lehet lépni a kilépés után? (Anita)

Az Egyesült Királyság csak akkor csatlakozhatna újra az unióhoz, ha készek lennénk a semmiből újratárgyalni a tagságunk feltételeit. Ezek nehéz tárgyalások lennének, mivel szembe kellene néznünk azzal a ténnyel, hogy nem léphetnénk be ugyanazokkal az előnyökkel, amiket most élvezünk.

Most mindkét oldalról a legjobb helyzetben vagyunk: nem vagyunk benne az eurozónában, vagy a schengeni övezetben. Kimaradhatunk az EU-s menekültkvótákból és az eurozóna mentőcsomagjaiból. Elég valószínűtlen, hogy az Egyesült Királyság úgy csatlakozhatna újra az EU-hoz, hogy ezekben ne kelljen részt vennie.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.