Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Gianni Pittella Martin Schulz helyére pályázik

2016.11.30. 17:37 Módosítva: 2016.11.30. 17:37
Az Európai Parlament szociáldemokrata frakcióvezetője szerdán bejelentette, hogy indul az uniós testület elnöki tisztségéért.

Közleményében a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) képviselőcsoportja egyhangú támogatásáról biztosította Pittellát, a frakció jelenlegi vezetőjét.

"Nagy megtiszteltetés elfogadni ezt az új kihívást. A jelöltségem célja a változás. Ha meg akarunk birkózni az Európa előtt álló kihívásokkal és fenyegetésekkel, akkor nem ragaszkodhatunk pusztán a status quo megőrzéséhez" - szögezte le Giannia Pittella.

"Véget akarunk vetni a vak megszorításoknak és a nemzeti önzésnek, amelyek meggyengítették az Európai Uniót" - emelte ki a frakcióvezető, aki szerint az Európai Unió erőssége az egységben rejlik.

Az olasz politikus hozzátette, Martin Schulz távozásával felborul a politikai egyensúly az EU intézményein belül. "Nem fogjuk elfogadni a jobboldali monopóliumot az intézmények élén. Ez nem nevek, hanem elvek és eszmék kérdése" - mondta.

Martin Schulz, az EP szociáldemokrata elnöke az előző héten jelentette be, hogy januárban lejáró megbízatása után távozik az uniós testületből, és ősszel indul a német szövetségi parlamenti választáson.

A parlamenti elnökség a hagyományok és a pártközi megállapodások szerint a következő periódusban az Európai Néppártnak (EPP) járna. Azonban ha a néppárt veszi át az EP elnökségét, akkor mindhárom főbb uniós intézmény - az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament - élén EPP-s politikus állna.

A néppárt részéről eddig egyedül az ír Mairead McGuinness jelentette be az indulását, de lehetséges elnökjelöltként tekintenek Manfred Weberre, az EPP-frakció német vezetőjére és a francia Alain Lamassoure-ra is.

Szakértők szerint az EP liberális frakciója töltheti be a "királycsináló" szerepet a néppárti és a szociáldemokrata képviselőcsoport között, amennyiben végül nem áll elő saját jelölttel. Az európai parlamenti képviselők január 17-én választják meg a testület elnökét. (MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.