Rudolf
2 °C
13 °C

Legfőbb Ügyészség: minden OLAF-ajánlás után vizsgálat indult

2017.01.29. 10:05
A DK képviselői szerint a magyar hatóság nem mindig indít nyomozásokat az uniós csalásügyi hivatal ajálásaira, az ügyészség szerint viszont igen.

A Legfőbb Ügyészség szerint a szervezet minden olyan esetben nyomozást rendelt el, amikor az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlást tett nekik. Az uniós szervezet 2012-2016 között 28 igazságügyi ajánlást küldött bűncselekmény gyanújáról, és mindegyik után nyomozás indult, vagy ha már eleve vizsgálódtak, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolták és abban értékelték.

Az ügyészség Niedermüller Péter és Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselőinek nyilatkozataira válaszolt. A politikusok szerint az OLAF-megállapítások után sokszor nem nyomoznak nemzeti hatáskörben, Magyarországon 51 esetből egyben indított vizsgálatot a legfőbb ügyész. Molnár Csaba úgy fogalmazott: az OLAF vezetőjével egyeztetett és ez alapján kiderült, hogy Magyarország az egyetlen olyan uniós tagállam, amely eddig nem rendelt el nyomozást az uniós hivatal jelentései után.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.