Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EP megszavazta Grúzia vízummentességét

2017.02.03. 07:55
Hamarosan vízum nélkül utazhatnak a grúzok 90 napra a schengeni övezetbe.

Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta a jogszabályt, amellyel a grúz állampolgárok 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak a schengeni övezetben.

A dokumentumot még a tagállami miniszterekből álló Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia. A vízummentesség a vízum-felfüggesztési mechanizmussal egy napon lép életbe, így biztonsági okokból vagy nagy migrációs nyomás esetén a tagállamok átmenetileg felfüggeszthetik egy ország vízummentességét.

Mariya Gabriel, a jogszabályért EP-s felelőse méltatta Grúzia „széleskörű és átfogó reformjait”, valamint köszönetet mondott az ország hatóságainak és lakosainak elkötelezettségükért és türelmükért. A vízummentesség közelebb hozza az országot az EU-hoz, mondta a képviselő.

Szanyi Tibor MSZP-s képviselő az uniós szomszédságpolitika egyik sikertörténeteként értékelte Grúziát. „A vízummentes utazás lehetősége - amelyet egyébként a grúz fél már korábban egyoldalúan biztosított az uniós állampolgároknak - a lakossági kapcsolatok és üzleti lehetőségek új területeit nyithatja meg, ami kölcsönös érdek.”

Az 553 szavazattal 66 ellenében 28 tartózkodás mellett elfogadott törvénnyel a biometrikus útlevéllel rendelkező grúz állampolgárok egy 180 napos időszak alatt 90 napot tölthetnek a schengeni övezetben üzleti, turisztikai, családlátogatási vagy egyéb céllal, de munkát nem vállalhatnak.

Tbiliszi teljesített mindent feltételt a vízummentességhez, de a feltételek jövőbeli teljesülését az Európai Bizottság alaposan ellenőrzi, különös tekintettel a szervezett bűnözés elleni harcra - olvasható a szövegben.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.