A magyar gazdák is besokalltak az ételpazarlástól
Egységes uniós lépéseket sürget az élelmiszer-pazarlás mérséklésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A szervezet támogatja azt az Európai Parlamentet állásfoglalására ösztönző indítványt, amelyet hamarosan az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottsága terjeszthet be. A szöveg előkészítésében a NAK és az európai agrárgazdasági konföderáció (COPA-COGECA) is részt vett.
Becslések szerint az Európai Unióban évente 88 millió tonna élelmiszert dobnak ki, ami egy emberre vetítve 173 kilogrammnak felel meg. A kidobott élelmiszerek és az élelmiszer-veszteség a víz, a talaj, munkaórák, az energia és más értékes, korlátozott erőforrások pazarlását is jelenti. Az MTI korábbi információja szerint Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, nagyjából egynegyede a háztartásokban.
A mostani kezdeményezéssel az élelmiszer-hulladékok mennyiségét 50 százalékkal kellene csökkenteni 2030-ig. 2025-ig már érvényes egy 30 százalékos csökkentési cél, ennek eléréséhez megfelelő eszközök biztosítását kérik az uniós döntéshozóktól.
(MTI)
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.