Csak magyar lesz Európa kulturális fővárosa?

2017.02.21. 19:35
Magyar és brit város kapná 2023-ban az EU címét, de a szigetország addigra már valószínűleg rég nem lesz uniós tag.

Már benyújthatják pályázatukat azok a magyarországi városok, amelyek el szeretnék nyerni az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet.

A kezdeményezést az Európai Unió indította, hogy hangsúlyozza az európai népek közös kulturális vonásait, a kulturális sokszínűség megőrzését és megerősítse a városok nemzetközi arculatát - írta az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Kulturális Államtitkársága az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti, ami azért vicces, mert addigra a tervek szerint a britek már rég kilépnek az EU-ból.

A cím elnyeréséhez a városoknak pályázni kell. Közülük az Emmi választja ki egy független, az Európai Unió intézményei által kijelölt szakértői testület közreműködésével azt a települést, amely esélyes a címre.

Minden pályázatnak olyan kulturális programon kell alapulnia, amelynek erős az európai oldala. Magyarország a jelölésről legkésőbb négy évvel a cím viselésének éve előtt értesíti az Európai Parlamentet, a Tanácsot, az Európai Bizottságot és a Régiók Bizottságát.

(MTI)

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.