Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A brit Munkáspárt vezetője Budapestre jön

2017.02.24. 21:30
A szocialistákon belül is balra húzó Jeremy Corbyn az MSZP kongresszusán vesz majd részt.

A brit Munkáspárt vezetőivel tárgyalt Londonban Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Ujhelyi István, a párt európai parlamenti képviselője. A szocialista politikusok az EP szocialista pártcsoportjának vezetői értekezletén vettek részt, emellett találkoztak Londonban dolgozó magyarokkal is.

Molnár Gyula Jeremy Corbynnal, a Munkáspárt vezetőjével is tárgyalt, akit meghívott az MSZP tavaszi kongresszusára. Jeremy Corbyn elfogadta a meghívást.

A Munkáspárt vezetője elmondta, hogy álláspontjuk szerint tiszteletben kell tartani a tavalyi brexit-népszavazás eredményét. és a lehető legjobb megoldást kell elérni az Egyesült Királyságnak a kilépési tárgyalásokon.

Ujhelyi István elmondta: a londoni PES-tanácskozás fő napirendi pontja is a brexit volt, vagyis az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból. Ujhelyi István szerint jól érzékelhető volt a brexit okozta „megrázkódtatás”, és az az álláspont, hogy a brit jobboldal és a szélsőjobboldal éveken keresztül „demagóg, populista kampányt” folytatott, amely sokakat megtévesztett.

Az MSZP EP-képviselője Iain McNicollal, a Munkáspárt főtitkárával arról tárgyalt, hogy a két párt milyen szakértői együttműködést folytathat a következő egy évben, az MSZP választási felkészülésében.

Ujhelyi István az EgyesültKirályságban élő, elsősorban az egészségügyben dolgozó magyarokkal tartott találkozójukról elmondta: bizonytalanságot, sőt félelmeket is tapasztaltak a magyarok körében a Brexit utáni kilátásokkal kapcsolatban, ugyanakkor többségük azt sem tudja képzelni, hogy a mai körülmények között hazatérjen. A brexit-népszavazás után fizetésük „egyik napról a másikra 15 százalékkal kevesebbet ért” a font gyengülése miatt, és teljesen kiszámíthatatlanná vált az is, hogy mire számíthatnak a brit társadalomtól és politikától. A szocialista EP-képviselő szerint félelmet kelt az Egyesült Királyságban élő magyarokban „a stabilitás hiánya itt is és otthon is”.

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.