Az uniós baloldal többet kér magyar ügyben

2017.04.13. 07:44
Az Európai Parlament szocialista frakciója szerint az Európai Bizottságnak készen kell állnia szankciók elfogadására. A liberálisok a jogállamisági mechanizmus beindítását szeretnék.

Határozottabb fellépést sürgetett a magyar kormánnyal szemben az Európai Parlament szociáldemokrata és liberális frakciója, miután az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy politikai párbeszédet kezd a jogállamiság magyarországi helyzetéről.

Egyelőre nincs uniós eljárás

Ahogy arról korábban írtunk, az Európai Bizottság konkrét uniós jogszabályok megsértésekor kötelezettségszegési eljárást indíthat, aminek a vége pénzbüntetés lehet. Ha az EU alaprtékeit látja veszélyben, előbb az úgynevezett jogállamisági mechanizmus indulhat be, ami egy oda-vissza levelezés, később pedig a „7. cikk” szerinti eljárás. Utóbbi végén megvonhatják egy tagállam bizonyos jogait, de ebbe a többi tagállamnak bele kellene egyeznie, amire Lengyelország miatt esély sincs.

Az Európai Bizottság politikai párbeszéde azt jelenti, hogy a jogállami mechanizmusnál sem tart a magyar kormány.

Gianni Pittella, a szociáldemokrata frakció vezetője üdvözölte a brüsszeli testület lépését. Ugyanakkor „ez csak az első lépés, a vizsgálat lezárása után a bizottságnak készen kell állnia rá, hogy szankciókat és konkrét intézkedéseket rendeljen el, amennyiben Orbán Viktor nem változtat a politikáján”.

„A magyar kormány döntése, amellyel gyakorlatilag bezárja a komoly elismertségnek örvendő Közép-európai Egyetemet, csak a legutolsó azon intézkedések sorában, amelyek sértik az unió alapértékeit.”

A második legnagyobb frakció emellett ismét felszólította a Fideszt is a soraiban tudó, jobközép Európai Néppártot, hogy zárja ki „Orbánt és a haverjait”.

A liberális frakció (ALDE) közleményben sérelmezte, hogy az Európai Bizottság nem indította meg Magyarországgal szemben az úgynevezett jogállamisági mechanizmust, mindössze „komoly párbeszédet” kezdeményezett Budapesttel.

„Múlt vasárnap 80 ezer ember vonult utcára Budapesten, hogy tüntessen az akadémiai szabadsággal szembeni illiberális fellépés ellen és szolidaritást sürgessen az Európai Uniótól. Rendkívül kiábrándító, hogy erre a bizottság csak egy vállrándítással tudott válaszolni” – közölte Sophie in 't Veld, a képviselőcsoport alelnöke.

„Ha a tagországok egyoldalúan dönthetnek arról, hogy tiszteletben tartják-e a liberális demokrácia európai értékeit, az a jelenlegi formájában a végét jelenti az európai projektnek” - tette hozzá, a jogállamisági mechanizmus megindítását sürgetve.

Az Európai Bizottság szerdán azt közölte, hogy minden lehetséges eszközzel fel fog lépni az uniós alapértékek magyarországi védelme érdekében, bizonyos ügyekben még áprilisban döntés várható a következő lépésekről, a testület szerint azonban nem éri rendszerszintű fenyegetés a jogállamiságot Magyarországon.

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.