Mihály
3 °C
17 °C

Futással és koncertekkel ünneplik az Európa-napot

2017.04.26. 07:26
Május 7-én különféle, köztük sok gyerekeknek szóló ingyenes programmal emlékeznek meg Magyarország uniós csatlakozásának évfordulójáról és az Európa-napról.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megemlékeznek az Európa-napról és hazánk európai uniós csatlakozásának évfordulójáról. Május 7-én  a „13 év – 13 km” elnevezésű futóverseny nyitja a napot, amelyre többezer jelentkezőt várnak a szervezők, és számos más program várja majd a Szabadság térre kilátogatókat.

Mi az Európa-nap?

Az EU május 9-én ünnepli az Európa-napot, mert 1950-ben ezen a napon írták alá a szervezet elő-elődjét létrehozó szerződést.

Magyarország kilenc másik tagállammal együtt 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. A két, egymáshoz közeli évfordulót együtt szokta ünnepelni az Európai Bizottság és Parlament itteni kirendeltsége.

A programindító ingyenes futóverseny útvonala európai uniós támogatással megszépült vagy felépült budapesti helyszíneket érint. A minden évben ezreket vonzó futás távja 13 km, mert Magyarország 13 éve csatlakozott az Európai Unióhoz. A rendezvény emellett megemlékezik az EU elődjét létrehozó római szerződés aláírásának 60. évfordulójáról és a 30 éves Erasmus-programról is.

Az Európai Unió „mindig viták eredményeképpen fejlődött. Jelenleg is vita folyik Uniónk jövőjéről, de közben az eddig elért eredményekről se felejtkezzünk el. Az Európa-nap arról szól, hogy együtt örüljünk a közös eredményeinknek: a kibővült gazdasági lehetőségeknek, a szabad mozgásnak, a közös erőfeszítésekkel elért jelentős fejlesztéseknek – amelyek között néhány kiemeltet az Európa-napi futás is érinteni fog” – mondta el Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.

A futóverseny mellett „ többek között kézműves játszóházzal, mesesarokkal, óriás társasjátékkal, gyermekműsorokkal, Suhanj! Fitness programmal várjuk a Szabadság térre látogató családokat, de a zenerajongóknak is izgalmas programokkal készülünk. A nap folyamán fellép többek között a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Romano Drom és Caramel is” – mondta Lővei Andrea, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának irodavezetője. Mindezek mellett a kilátogatók az uniós munkavállalás és külföldi tanulás lehetőségeiről, valamint különböző szakmai gyakornoki programokról is tájékozódhatnak majd. A helyszínen személyre szabott karriertanácsadásra és nyelvvizsgákkal kapcsolatos ismeretszerzésre is lesz lehetőség.

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája szervezi a Miniszterelnökséggel és a Fővárosi Önkormányzattal együttműködésben. A programok ingyenesek.

(Európai Parlament és Bizottság)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.