Nőjogi egyezményhez csatlakozik az EU

2017.05.12. 23:37
Remélhetőleg nem bénáznak vele annyit, mint a magyar kormány.

Csatlakozik az Európai Unió a nők elleni erőszak felszámolását célzó isztambuli egyezményhez, döntött csütörtökön a tagállami miniszterekből álló Tanács. A testület sajtószolgálata hangsúlyozta, hogy ezzel az EU megerősíti elkötelezettségét a küzdelem mellett, amelyet a nők elleni erőszakkal szemben folytatnak Európában és világszerte.

„A nők elleni erőszak a diszkrimináció egyik szélsőséges formája, amely sérti az emberi jogokat. Az Európai Unió, azzal, hogy csatlakozik az isztambuli egyezményhez, megerősíti vezető szerepét a nők elleni erőszakkal és a nemi diszkrimináció minden formájával szembeni harcban” - közölte Helena Dalli, az EU soros elnökségét betöltő Málta illetékes minisztere.

Az aláírás után el kell fogadni a konvenció rendelkezéseit, amelyhez az Európai Parlament jóváhagyása is szükséges. A tanácsi közleményben emlékeztettek arra, hogy Európában minden harmadik nőt ért már fizikai vagy szexuális erőszak, húsz nőből pedig egyet megerőszakoltak.

Az Európai Bizottság tavaly márciusban tett arra javaslatot, hogy az EU csatlakozzon az isztambuli egyezményhez, amelyet minden tagország aláírt, azonban mindössze tizennégy ratifikált. Az uniós parlament novemberben a folyamat felgyorsítását sürgette.

Magyarország 2014 tavaszán aláírta, de évekig nem foglalta törvénybe, így nem kötelező érvényű itthon. Nőjogi szervezetek és ellenzéki politikusok sürgetésére idén csak februárban terjesztették ezt elő.

Az Európa Tanács 2011-ben elfogadott konvenciója az első nemzetközi jogi eszköz az erőszakot elszenvedő nők védelmében. A családon belüli és párkapcsolati erőszak minden más vonatkozására is kitér, mint például az erőszak tanúivá váló gyermekek védelmére.

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Tippek
  • Bankszámla