Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Eddig csak Finnország és Málta vett át elég menekültet

2017.05.18. 15:19

Az Európai Parlament csütörtökön, a strasbourgi plenáris ülésén felszólította az uniós tagországokat, hogy tartsák magukat a 2015 szeptemberében hozott döntéshez, és ígéreteiknek megfelelően vegyenek át menedékkérőket Olaszországtól és Görögországtól – írja az MTI.

Mind ez idáig csak Finnország és Málta teljesítette maradéktalanul a vállalásokat.

A képviselők arra szólították fel az Európai Bizottságot, fontolja meg, hogy kötelezettségszegési eljárást indít azon tagállamok ellen, amelyek nem tettek eleget a menekültek áthelyezésére vonatkozó ígéreteiknek. Egyúttal leszögezték, hogy a tagállamoknak a szeptemberi határidő lejártával is folytatniuk kell az áthelyezéseket és a mechanizmust a dublini rendszer reformjának végrehajtásáig működtetni kell.

A parlamenti képviselők elítélték, hogy a 2017 szeptemberéig ígért, a megállapodásban rögzített 160 ezer fő helyett a görög- és olaszországi transzferállomásokról eddig mindössze 18 770 áthelyezés valósult meg, ami a vállalások alig 10 százaléka. 

Az EP felhívta a figyelmet a tagállamok közötti szolidaritás fontosságára, és arra is felszólította a tagállamokat, hogy kezeljék kiemelt fontossággal a családjuktól elszakadt gyermekeket és egyéb sérülékeny csoportokat.

Eddig egyetlen egy kísérő nélküli kiskorú került csak át másik országba

– olvasható a szövegben.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.