Gerzson
-3 °C
3 °C

Deutsch: ne büntessenek minket a támogatásokkal

2017.06.14. 15:09
A fideszes EP-képviselő nem szeretné, ha a felzárkóztatási pénzeket feltételekhez kötné az EU.

„A kohéziós politikának egyértelmű szerződéses célrendszere van. A 2020 utáni kohéziós politika részlet szabályai ennek a megvalósítását kell szolgálniuk. Helytelen minden törekvés, amely a kohéziós politikát büntetőeszközként akarja használni, vagy olyan politikai-hatalmi törekvésekkel akarja összekapcsolni, amelyek távol állnak a kohéziós politika céljaitól” – hangsúlyozta Deutsch Tamás. A fideszes EP-képviselő az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén szólalt fel, ahol nagy többséggel elfogadták a 2020 utáni kohéziós politika alapelemeiről szóló jelentést.

Az európai parlamenti előterjesztés hangsúlyozza a kohéziós politika nélkülözhetetlen szerepét, és kiáll amellett, hogy tarstsák fenn a költségvetését. Konkrét, kézzelfogható eredményeket tud felmutatni, „a segítségével megvalósuló fejlesztések eredményei jól láthatóak és nélkülözhetetlenek. Ezért rendkívül fontos, hogy a kohéziós politika 2020 után is megfelelő költségvetéssel rendelkezzen, és ezáltal be tudja tölteni eredeti szerződéses feladatát, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió erősítését, a régiók közötti különbségek csökkentését” – mondta a jelentés megszavazását követően a néppárti politikus.

„A jelentés szakmai alapvetésével egyetértünk, hiszen az előterjesztés hangsúlyozza a kohéziós politika, vagyis a legfőbb uniós befektetési politika eredményeit és jelentőségét. Kiemeli, hogy a finanszírozást a jövőben is vissza nem térítendő támogatásoknak kell megalapoznia, és a 2020 utáni kohéziós politika kereteinek mielőbbi kidolgozására hív fel. Ám teljes mértékben ellenezzük azt az elképzelést, hogy a bevándorlók fogadásával, valamint társadalmi és gazdasági integrációjával kapcsolatos költségeket a kohéziós politika forrásaiból fedezzék, és így csökkentsék a régiók felzárkóztatására fordítható összegeket.” A fideszes képviselő elutasította, hogy „a kohéziós politikát zsarolás eszközévé tegyék, és a források folyósítását úgynevezett jogállamisági-politikai feltételekhez, vagy éppen a bevándorlók kötelező átvételéhez kössék”.

(Európai Néppárt magyar delegációja)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.