Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EU sokkal több, mint Brüsszel

GettyImages-462629990
Megmutatjuk, miért beszélnek hülyeséget például kormánypárti politikusok, akik az Európai Parlamentet egyszerűen lebrüsszelezik.

Ma már lassan csak névelőből van több Belgium fővárosának emlegetésénél a kormánypárti politikusok beszédeiben. Pedig az EU messze nem csak „Brüsszelből” áll, minden tagállamban jelen vannak az intézményei.

A legfontosabbak székhelye valóban a belga városban van, de ez szinte véletlenül alakult így. Amikor az EU elődjének kerestek központot, elsőre Luxemburgnál próbálkoztak be, de a hercegség nem kért a lehetőségből. Végül Brüsszelt választották – főleg azért, mert akkor éppen ott rendeztek világkiállítást.

A városban azóta szépen fokozatosan terjeszkedik az európai negyed, finoman szólva is rányomja a kézjegyét Brüsszelre. Az Európai Bizottság központját, a Berlaymontot egy apácazárdáról nevezték el, amelyet átkötöztettek az építkezés miatt, a tagállami miniszterek üléseinek helyet adó Justus Lipsiust egy megszüntetett utcáról keresztelték el. Nemrég egy védett homlokzatú art deco épülethez nyomtak hozzá egy üvegkockába zárt óriáslampiont, hogy évi párszor egy-két napra beleültethessék az állam- és kormányfőket.

Az uniós képviselők gyűlésének viszont két másik országban is van épülete és minden tagállamban akad tájékoztatási irodája, ahogy az Európai Bizottságnak is van minden tagállamban képviselete. Az uniós intézmények, ügynökségek szintén szét vannak szórva az egész EU területén, köztük Budapesten is – nézze meg, mi hol található!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.