Olivér
5 °C
8 °C

Indulhat az uniós ügyészség, Magyarország nélkül

000 SD7SC
2017.09.28. 15:52
Az Európai Parlament szakbizottsága igent mondott a tervezetre.

Az Európai Parlament bel- és igazságügyi szakbizottsága zöld jelzést adott csütörtökön a határokon átnyúló korrupciós és csalási bűneseteket felgöngyölítő európai uniós ügyészi hivatal létrehozásához.

Az európai ügyészség bizonyos feltételek mellett jogosult lesz a nyomozások és vádhatósági eljárások lefolytatására

  • az uniós strukturális alapokat érintő
  • és áfacsalások,
  • valamint az EU pénzügyi érdekeit sértő egyéb bűncselekmények

esetében.

Az európai ügyészség leghamarabb a rendelet hatályba lépésétől számított három évvel kezdhet működni, székhelye Luxemburgban lesz.  Az Európai Parlament közleménye szerint az új hivatal ki fogja egészíteni az unió csaláselleni (OLAF) és ügyészségi együttműködési (Eurojust) szerveit, mivel ez utóbbiak egyéni büntetőügyekben nem jogosultak nyomozás vagy vádhatósági eljárás lefolytatására.

Az uniós ügyészségbe nem száll be minden tagállam. A 28-ból háromnak eleve kivétele van a bel- és igazságügyek alól. A többiek közül eddig 18 EU-tagállam csatlakozott a megerősített együttműködéshez és két további jelezte csatlakozási szándékát.

Trócsányi László miniszter annak idején azzal indokolta a kimaradást, hogy az európai ügyészség gyengítené az OLAF-ot és az Eurojustot.

Noha hatásköre a részt vevő tagállamokra korlátozódik, az ügyészség együtt fog működni a részt nem vevő többi uniós tagállammal is.

(MTI)

Borítókép:  Patrick Hertzog / AFP

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.