István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Az EU nem áll meg 27 tagnál a brexit után

2017.10.26. 15:02

,,Amennyiben meg akarjuk őrizni a nyugat-balkáni országok és polgárainak elkötelezettségét az európai integrációs folyamatok iránt, akkor határozott és következetes politikai üzentekre és az előcsatlakozási alapok jelentős növelésére van szükség” – hangsúlyozta Deli Andor. A Fidesz listájáról bejutott európai parlamenti képviselő Johannes Hahn európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztossal egyeztetett a héten. A találkozón az EU nyugat-balkáni politikájáról volt szó, valamint Szerbia ás Montenegró uniós csatalakozási stratégiájáról, amelyet Jean-Claude Juncker bizottsági elnök helyezett kilátásba.

„Elmondtam, milyen sokat jelentett a nyugat-balkáni országoknak”, hogy Jean-Claude Juncker az évértékelő beszédében határozott jelzést küldött a csatlakozni vágyó államoknak az EU további bővítéséről, mondta a politikus. Hangsúlyozta, hogy az EU nem áll meg 27 tagállamnál a britek távozása után.

„A Szerbia és Montenegró sikeres csatlakozására vonatkozó bizottsági stratégia kapcsán kértem Johannes Hahn biztost, hogy ne egy újabb technikai jellegű dokumentum szülessen, hanem határozott és következetes politikai tartalma és üzenete legyen. Szükséges nyomatékosítani, hogy a csatlakozási tárgyalás nem egy végeláthatatlan bürokratikus eljárás, hanem egy olyan folyamat, amelynek köszönthetően érezhető változások következnek be a gazdasági- és közéletben és a polgárok mindennapjaiban is, aminek a következtében bizonyos a teljes jogú tagság” – emelte ki a vajdasági magyar politikus.

„Kereskedelmi értelemben a Nyugat-Balkán az EU része. Szerbia már lassan egy évtizede megnyitotta piacát az uniós termékek előtt, ezt azonban nem értékelik kellőképpen. Az előcsatlakozási támogatási eszköz (IPA) által nyújtott támogatás alacsony szintje nem teszi lehetővé a gyors és hatékony felzárkóztatást, az EU elvárásai az intézményi és gazdasági reformok iránt viszont egyre csak szaporodnak. Ezért azt javasoltam, hogy a 2020 utáni többéves pénzügyi keretből több pénzt biztosítsanak a tagjelölt országoknak a strukturális és fejlesztési alapok mintájára” – tette hozzá Deli Andor.

(Európai Néppárt magyar delegációja)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.