Meghallgatás lesz Magyarországról az Európai Parlamentben

2017.11.07. 12:11

Még az idén meghallgatást szervez az Európai Parlament állampolgári, jogi, bel- és igazságügyi szakbizottsága Magyarországról, jelentették be a testület november 6-i ülésén.

A hetes cikk miatt lesz meghallgatás

A meghallgatást Judith Sargentini zöldpárti képvielő kérte, aki jelentést készít Magyarországról. Az Európai Parlament még májusban határozott róla, hogy kezdeményezi a hetes cikk szerinti eljárás megindításának előkészítését. Ezzel egy soklépcsős folyamat indulhat be, aminek a végén elvileg felfüggeszthetik egyes uniós tagságból fakadó jogainkat, például a kormány szavazati jogát az uniós társ-döntéshozó Tanácsban. (Arról, hogy gyakorlatilag meddig juthat az eljárás, itt írtunk.)

Az ügy parlamenti felelőse Judith Sargentini lett. Ő a tények tisztázására egy meghallgatást kezdeményezett Magyarországról. A javaslatot október végén 45-8 arányban megszavazták a pártcsoportok koordinátorai. Csak az EU-ellenes ENF és EFDD mondott rá nemet, a többiek közül a jelenlévők, mint a Fideszt is tagjai közt tudó Európai Néppárt igent mondtak a javaslatra.

A liberálisok sem támogatták, hogy Magyarországra jöjjenek

Judith Sargentini másik javaslatát viszont elvetették a koordinátorok. A zöldpárti képviselő december közepére szervezett volna egy küldöttséget Magyarországra, de ezt 23-36 arányban leszavazták. A szocialisták, a széslőbaloldaliak és a zöldek támogatása nem volt elég a Néppárttal, az euroszkeptikus ECR-rel, az EU-ellenesekkel (ENF, EFDD) és a liberálisokkal szemben.

Európai parlamenti szakbizottság legutóbb szeptemberben járt Magyarországon. Az utat erősen ellenezte a kormány, mert a képviselők Felcsútra is ellátogattak, ahol megnézték a kisvasutat.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.