Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Az Európai Parlament elnöke Svédországban fog beszélni Orbánnal a Soros-terv miatt

2017.11.08. 17:52 Módosítva: 2017.11.09. 01:02

Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető javaslatára magához fogja rendelni Magyarország állandó képviseletének vezetőjét az Európai Parlament elnöke. Antonio Tajani arra fogja kérni a magyar kormányt, hogy állítsa le a „Soros-terv” elleni nemzeti konzultációt.

A hírt Guy Verhofstadt Twitteren osztotta meg.

Ujhelyi István, az Európai Parlament szocialista képviselője azt is tudni véli, hogy Antonio Tajani telefonon beszél majd Orbán Viktorral. Az ügy az Európai Parlament szerda délutáni elnöki értekezletén került szóba, ahol a képviselőcsoportok vezetői és a Parlament elnöke tárgyalt stratégiai ügyekről. 

Guy Verhofstadt Orbán Viktor egyik leghangosabb kritikusa az Európai Parlamentben, Antonio Tajani EP-elnök viszont ugyanannak az Európai Néppártnak a tagja, mint a Fidesz-KDNP. A politikust idén januárban választották az EP élére, akkor a magyar kormánypártok delegációja gratulált neki, mert így a testületnek „magyarbarát elnöke lesz”.

Az Európai Parlament sajtóirodájának több munkatársa is megerősítette az Eurológusnak, hogy a Parlament elnöke beszélni kíván a magyar állandó képviselet vezetőjével és Orbán Viktorral is a nemzeti konzultáció ügyében, hivatalos sajtóközleményt azonban nem adtak ki erről.

Reagált a kormány

A kormány részéről a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba válaszolt Verhofstadt kritikájára. Dömötör szerint a Magyarországot rendszeresen kioktató liberális politikus egyértelműen támogatja azokat a javaslatokat, amelyekről a konzultáció szól. Azt mondta: Guy Verhofstadt a tavalyi népszavazás előtt világosan arra kérte a magyarokat, hogy szavazzanak igennel a betelepítésekre. Ezek után letagadni a konzultációban szereplő terveket "terebélyes arcátlanság". Az államtitkár szerint ha Guy Verhofstadtnak valóban számítanának a demokratikus értékek, akkor ő is megkérdezné az európai embereket arról, hogy mit gondolnak az illegális bevándorlásról, és a betelepítési tervekről – közölte az MTI.

Cikkünk megjelenése után, szerda este az MTI az alábbi információkat közölte:

“Az Európai Parlament elnökének kabinetvezetője telefonon fog beszélni a magyar uniós nagykövettel a "Soros-tervről" szóló nemzeti konzultációról, maga Antonio Tajani pedig az EU jövő heti göteborgi csúcsértekezletén találkozik majd Orbán Viktor kormányfővel, akivel egyeztethetnek erről a kérdésről - közölte az uniós képviselőtestület illetékes szóvivője szerda este az MTI-vel. Az EP-szóvivő tájékoztatására reagálva Ujhelyi később kiemelte: az Elnökök Konferenciájának üléséről készített jegyzőkönyv szerint Tajani maga javasolta, hogy bekéreti a magyar nagykövetet a Soros-konzultáció miatt. "Ha meggondolták magukat, az ő dolguk, csak letagadni felesleges" - hangsúlyozta.”

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.