Schöpflin: félrekommunikálnak a brexitről

2017.12.13. 23:06

December 8-án Theresa May brit kormányfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke sikeresen megegyeztek a brexit fő kérdéseiről. A felek megfelelő haladást értek el az állampolgárok jogait, a pénzügyi feltételeket valamint Írország és Észak-Írország közötti kapcsolatokat érintő kérdésekben. A tárgyalások ezzel az Európai Bizottság szerint a második szakaszba léphetnek.

A brexit-tárgyalásokat értékelő európai parlamenti plenáris vitában Schöpflin György fideszes EP-képviselő kiemelte: „a komoly erőfeszítések ellenére a brit sajtó folyamatosan félrekommunikál a tárgyalásokról”. Amikor majd a jövőben megírják a brexit történetét, meghatározó szempont lesz a London és Brüsszel közötti kommunikáció minősége, különösen a tömegkommunikációban, a közösségi médiában. Talán a “kommunikáció” kifejezés nem is helyes, és inkább a “félrekommunikálás”, “mellébeszélés” szavak jobban kifejezik a történéseket” - hangoztatta Schöpflin György plenáris felszólalásában.

Nem segíti a helyzetet, hogy a brit kormányzat tagjai szintén eltérően nyilatkoznak az EU felé teljesítendő kötelezettségekről. David Davis, a kilépési feltételekről szóló tárgyalásokért felelős brit miniszter a tárgyalások első szakaszát lezáró eredményeket pusztán „szándéknyilatkozatnak” nevezte.

Schöpflin György ugyanakkor rámutatott: a Tanács április 29-i mandátuma világosan rögzíti, hogy az EU mit vár el az Egyesült Királyságtól. „A brit média persze úgy tudósít, mintha nem is olvasták volna a Tanács mandátumát és olyan brexitet prezentál, ahol az EU-nak a szerepe közel a nullával lenne egyenlő”.

A néppárti politikus furcsának találja ezt a hozzáállást, hiszen az Egyesült Királyság folyamatosan a sokszínűséget és a multikulturalizmust hirdeti. „Magától értetődik, hogy az EU, Brüsszel és a 27-ek nem részei ennek a sokszínűségnek” - zárta felszólalását a fideszes képviselő.

(EPP magyar delegációja)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.