Dömötör
10 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Nagyobb átláthatóságot és szigorúbb ellenőrzést a letelepedési vízumokra

2018.06.01. 14:23
Nem pusztán diszkriminatívak, hanem a korrupció melegágyai is a befektetésért cserébe uniós állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt biztosító tagországi vízumrendszerek, ezért nagyobb átláthatóságra és szigorúbb ellenőrzésre van szükség elbírálásuk esetében - jelentették ki az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön szerdán.

Az úgynevezett aranyvízum- programokról folytatott vitán az európai parlamenti (EP) képviselők úgy vélekedtek, hogy a gazdasági alapú vízumrendszerek kiskaput nyitnak a pénzmosás és az adóelkerülés felé, és veszélyeztetik a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetet, írta az MTI. Több képviselő aggodalmát fejezte ki a programok nyomában felerősödő korrupció és bűnözés miatt, és úgy vélekedett, hogy a rendszer ellentétes az unió értékeivel.

A megvásárolható letelepedést biztosító vízumokra vonatkozó szabályzás országonként más, de a jövendő állampolgároktól általában jelentős pénzbeli hozzájárulást, ingatlanvásárlást, és időnként államkötvény- befektetést követel.

Az uniós parlament már 2014 januárjában elítélte az egyes tagállamokban működő aranyvízum-programokat, amelyek közvetve vagy közvetlenül uniós állampolgárságot árulnak nem uniós személyek számára. Az EP akkor felszólította az Európai Bizottságot, hogy ellenőrizze: összhangban vannake ezek a programok az uniós szabályzással.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP.képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon ilyen jellegű vízumkiadásra szakosodott, kormányközeli magánvállalkozások kezébe adták az üzletet, ami jelentős mértékben növelte a korrupció veszélyét és a biztonságpolitikai fenyegetettséget.

Visszatetszőnek nevezte a tevékenységet egy olyan ország esetében, amely  mint írta – „egyetlen menekültet sem akar befogadni, miközben majd 20 ezer letelepedési kötvényt adott el.

„Az állampolgársággal való üzletelést be kell fejezni, amely sem politikailag, sem morálisan nem tartható fenn  fogalmazott a képviselő.

Szanyi Tibor szocialista EPképviselő az MTIhez eljuttatott nyilatkozatában kijelentette, Európának elege van azokból, akik biztonságát pénzért árult uniós állampolgársággal veszélyeztetik.

„A vitatott rendszer leginkább kirívó és gátlástalan példáját az Orbánkormány állampolgársági kötvénybiznisze jelenti, amely által Orbánék személyes gazdagodásukat az ország és egész Európa alapvető biztonsági érdekei elé helyezik  fogalmazott.

Mindez az uniós értékek és érdekek súlyos megsértését, a kormányzati korrupciót, a nemzetközi bűnözés elősegítését jelenti  tette hozzá a szocialista képviselő.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.