Megerősíti az unió a schengeni információs rendszert

2018.06.13. 15:15

Megállapodásra jutottak a schengeni információs rendszer (SIS) megerősítéséről kedden az Európai Parlament (EP), illetve az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács képviselői, ami a várakozások szerint lehetővé teszi majd a külső határok hatékonyabb védelmét – írja az MTI.

Az információmegosztás a biztonság megerősítését és a migráció kezelését célzó uniós erőfeszítések kulcsfontosságú eleme, a schengeni információs rendszer pedig ennek lényeges eszköze. A frissített szabályozás új riasztási kategóriákat tartalmaz, képes kezelni az új kihívásokat.

– közölte Valentin Radev, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária belügyminisztere.

Új riasztási kategóriákat vezetnek be többek között

  • a kitoloncolásra váró menedékkérők,
  • a terroristagyanús személyek
  • és az eltűnt gyermekek számára,
  • emellett pedig hatékonyabbá teszik az ujj- és tenyérlenyomat, illetve arckép alapján történő azonosítást.

Julian King, az Európai Bizottság biztonsági unióért felelős tagja üdvözölte a bejelentést, szerinte a SIS megerősítése nyomán elérhetővé válnak a határőrök és a rendőrök számára azok az adatok, amelyek szükségesek a munkájuk elvégzéséhez. Hozzátette azt is, hogy az adatbázis használatának köszönhetően csaknem 40 ezer őrizetbe vétel történt eddig, és nagyjából 200 ezer bűnözőt sikerült nyomon követni.

A tanácsi sajtószolgálat tájékoztatása szerint a nemzeti hatóságok közti együttműködés fokozására szolgáló új szabályok segíteni fogják a küzdelmet a terrorizmus és a szervezett bűnözés ellen, javítják az európai biztonsági helyzetet és hozzájárulnak a migráció hatékonyabb kezeléséhez.

A politikai megállapodást még hivatalosan is jóvá kell hagyniuk az uniós társjogalkotó szerveknek, az EP-nek és a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak, a változtatásokat pedig legkésőbb 2021-ig életbe kell léptetni.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.