Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megerősíti az unió a schengeni információs rendszert

2018.06.13. 15:15

Megállapodásra jutottak a schengeni információs rendszer (SIS) megerősítéséről kedden az Európai Parlament (EP), illetve az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács képviselői, ami a várakozások szerint lehetővé teszi majd a külső határok hatékonyabb védelmét – írja az MTI.

Az információmegosztás a biztonság megerősítését és a migráció kezelését célzó uniós erőfeszítések kulcsfontosságú eleme, a schengeni információs rendszer pedig ennek lényeges eszköze. A frissített szabályozás új riasztási kategóriákat tartalmaz, képes kezelni az új kihívásokat.

– közölte Valentin Radev, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária belügyminisztere.

Új riasztási kategóriákat vezetnek be többek között

  • a kitoloncolásra váró menedékkérők,
  • a terroristagyanús személyek
  • és az eltűnt gyermekek számára,
  • emellett pedig hatékonyabbá teszik az ujj- és tenyérlenyomat, illetve arckép alapján történő azonosítást.

Julian King, az Európai Bizottság biztonsági unióért felelős tagja üdvözölte a bejelentést, szerinte a SIS megerősítése nyomán elérhetővé válnak a határőrök és a rendőrök számára azok az adatok, amelyek szükségesek a munkájuk elvégzéséhez. Hozzátette azt is, hogy az adatbázis használatának köszönhetően csaknem 40 ezer őrizetbe vétel történt eddig, és nagyjából 200 ezer bűnözőt sikerült nyomon követni.

A tanácsi sajtószolgálat tájékoztatása szerint a nemzeti hatóságok közti együttműködés fokozására szolgáló új szabályok segíteni fogják a küzdelmet a terrorizmus és a szervezett bűnözés ellen, javítják az európai biztonsági helyzetet és hozzájárulnak a migráció hatékonyabb kezeléséhez.

A politikai megállapodást még hivatalosan is jóvá kell hagyniuk az uniós társjogalkotó szerveknek, az EP-nek és a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak, a változtatásokat pedig legkésőbb 2021-ig életbe kell léptetni.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.