EP: Ne minősüljön bűncselekménynek a migránsoknak nyújtott humanitárius segítség

2018.07.05. 23:15

Biztosítaniuk kellene az európai uniós tagországoknak, hogy ne minősüljön bűncselekménynek a migránsoknak nyújtott humanitárius segítség - áll az Európai Parlament (EP) csütörtöki állásfoglalásában.

A strasbourgi plenáris ülésen kézfeltartással elfogadott állásfoglalásban mindenekelőtt emlékeztettek rá, hogy a vonatkozó uniós irányelv értelmében a tagállamok kötelesek büntetőjogi szankciókat bevezetni azok ellen, akik migránsok szabálytalan belépését, átutazását vagy tartózkodását segítik elő.

Leszögezték azonban, hogy ugyanezen irányelv kivételként rögzíti a humanitárius segítségnyújtást, ezt pedig az uniós országok "csak nagyon korlátozott" mértékben ültették át jogrendjükbe, márpedig - mint írták - a rendelkezés azt hivatott biztosítani, hogy ne vonják büntetőeljárás alá a bevándorlókat humanitárius okokból segítő egyéneket és civil szervezeteket.

A képviselők ezért a humanitárius kivételről szóló rendelkezés mihamarabbi átültetésére szólították fel a tagállamokat, az Európai Bizottságot pedig iránymutatás megfogalmazására arról, hogy a segítségnyújtásnak mely formáit nem lenne szabad büntetni. Kiemelték, hogy ez utóbbira a jogszabály egységes és egyértelmű alkalmazása miatt van szükség.

A nem törvényerejű állásfoglalásban arról is írtak, hogy az érintettek a hatóságokat is segítik azzal, ha humanitárius támogatást nyújtanak a rászorulóknak.

"Egyértelmű iránymutatásokra van szükség a humanitárius segítségnyújtásra vonatkozóan. Különösen fontos ez most, amikor egyének és civil szervezetek megfeszített munkával embereket mentenek a tengeren és segítik őket a szárazföldön" - közölte Claude Moraes brit szociáldemokrata jelentéstevő.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön