Az LMP nem támogatja a Sargentini-jelentés elfogadását

2018.09.11. 17:35

Az LMP szerint a kormány súlyos hibái miatt nem lehet a magyar embereket büntetni, ezért az LMP nem támogatja a Sargentini-jelentés elfogadását - közölte Keresztes L. Lóránt, az LMP társelnök-frakcióvezetője a párt keddi sajtótájékoztatóján.

Keresztes elmondta, az LMP országos elnöksége az elmúlt hetekben részletesen, tartalmilag és következményeit tekintve is megvitatta a Sargentini-jelentést, és az abban szereplő, jogállamiságot érintő kritikák, bírálatok jelentős részét megalapozottnak találta. Ugyanakkor  az LMP sajnálja, hogy a jelentés sok szempontból felületes, és keverednek benne az ideológiai jellegű és a konkrét intézményi kritikák, ami álláspontjuk szerint gyengíti a dokumentumot.

Nem sokkal később,  Meszerics Tamás, az LMP európai parlamenti képviselője azt mondta a Népszavának,  hogy nem fog részt venni a szavazáson. 

Hétfőn az MSZP közölte, a magyar kormányról kiállított bizonyítványként értékeli a Sargentini-jelentést, ezért a párt európai parlamenti képviselői támogatni fogják annak elfogadását.

Balczó Zoltán, a Jobbik képviselője elmondta, aggasztó a magyar sajtó helyzete, de tartózkodni fog a szavazáskor. "Nem támogatom a migrációpárti jelentést, nem fogadom el a 7-es cikkely alapján indítandó eljárást, amely nem kormányt, hanem egy népet büntetnek"- mondta. 

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.