Délután 4-ig kérhetik a nem magyar uniós állampolgárok, hogy felvegyék őket a névjegyzékbe

2019.05.10. 08:17

Ma 16 óráig kérhetik a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok, hogy vegyék fel őket a május 26-ai európai parlamenti választás névjegyzékébe.

A május 26-ai EP-választáson a magyar állampolgárok mellett a Magyarországon lakóhelyet létesítő uniós polgárok is szavazhatnak, ha kérik.

A Magyarországon lakóhellyel rendelkező csaknem 113 ezer európai uniós állampolgár választójogát hazája helyett Magyarországon is gyakorolhatja az EP-választáson.

Ehhez az szükséges, hogy a lakcímük szerinti polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodától kérjék névjegyzékbe vételüket személyesen vagy levélben. A kérelmet online is be lehet nyújtani a www.valasztas.hu oldalon ma 16 óráig. Az NVI nyilvántartása szerint eddig 3 318 uniós polgárt vettek fel a névjegyzékbe.

A névjegyzékbe vétel után az európai uniós országok választási szervei tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik melyik országban kérték névjegyzékbe vételüket. Ilyenkor anyaországában törlik a választót a névjegyzékből, hogy megakadályozzák többszöri szavazást. Akit felvettek a magyarországi névjegyzékbe, még május 16-áig kérheti törlését, ebben az esetben hazája EP-listáira szavazhat.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Tippek
  • Bankszámla