Béla
4 °C
15 °C

Erősödtek a nacionalista pártok északon, de tartják magukat a szocdemek

000 1GY4K4
2019.05.26. 23:07

Képviselőcsoportok az Európai Parlamentben

  • EPP - Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) képviselőcsoport
  • S&D - Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége az Európai Parlamentben képviselőcsoport
  • ECR - Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport
  • ALDE&R - Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoport + Renaissance + USR PLUS
  • GUE/NGL - Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal képviselőcsoport
  • Zöldek/ESS - Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport
  • EFDD - Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája képviselőcsoport
  • ENF - Nemzetek és Szabadság Európája képviselőcsoport
  • NI - független képviselők
  • Egyéb képviselők - Újonnan megválasztott képviselők, akik a leköszönő Parlament egyik képviselőcsoportjához sem tartoznak

Észak-Európában az első adatok alapján úgy tűnik, hogy látványosan erősödtek ugyan a nacionalista hangok, de alapvető átrendeződésről egyelőre nincsen szó, tartják magukat a hagyományosan erős szociáldemokrata pártok.

Erősödtek a zöldek Finnországban

Finnországban a végleges adatok szerint a konzervatív Nemzeti Koalíció hozta a legtöbb szavazatot. 20,8 százalékot szereztek, ezzel az Európai Néppártot erősítik. A párt valamivel gyengébben szerepelt, mint 2014-ben, akkor a szavazatok 22,6 százalékát szerezték meg.

Képviselőcsoportok az Európai Parlamentben Képviselői helyek száma
GUE/NGL 1
S&D 2
Zöldek/ESS 2
ALDE&R 3
EPP 3
ECR 2

A várakozásnak megfelelő, de fontos fejlemény, hogy Finnországban a zöldek is előretörtek, a Zöld Szövetség (VIHR) a második legtöbb szavazatot vitte el, 16 százalékos eredményükkel pedig lényegében duplázzák a 2014-es teljesítményüket. A Finn Szociáldemokrata Párt (SDP) az Európai Szociáldemokrata pártot erősíti, a 2019-es EP-választáson jobban szerepeltek, mint öt évvel ezelőtt, az akkori 12,3 százalék után most 14,6 százalékot szereztek.

A szélsőjobboldali Finnek Pártja egy hajszállal megelőzte a liberális KESK-et, 13,8 százalékot értek el. A KESK egyébként kimondottan rosszul szerepelt, mindössze 13,5 százalékot szerzett a 2014-es 19,6 százalék után. Finnország 13 képviselői helyet ad az EP-be.

Finnország eredmény
Finnország eredmény

Baloldali fölény Dániában

Dániában az EP-választás egy utolsó erőpróbának is felfogható volt a június 5-re kiírt választások előtt, a felfokozott érdeklődést jelezte, hogy megdőlt az eddigi részvételi rekord. A szélsőséges pártok kevésbé tudtak labdába rúgni, amiben az is szerepet játszhat, hogy a Szociáldemokraták jóval keményebb migrációs politikát hirdettek, mint korábban, és elvehettek szavazókat a bevándorlásellenes párttól.

Az első helyen Lars Løkke Rasmussen kormányfő Venstre nevű jobbközép pártja végzett 23,5 százalékkal. A Szociáldemokraták a végleges adatok alapján 21,5 százalékot szereztek, sokat javítva az öt évvel ezelőtti választáshoz képest, bár az előzetesen becsült eredményükhöz képest ez mégis csalódás nekik, korábban 30 százalék körüli eredményt sem tartottak elképzelhetetlennek.

Harmadik a Szocialista Néppárt lett 13,2 százalékkal, míg a kormánykoalíciót kívülről támogató bevándorlásellenes-populista Dán Néppárt csak a negyedik helyen végzett 10,1 százalékkal. Dániának összesen 13 EP-mandátuma van.

Szocdem győzelem, EPP-s többség Svédországban

Svédországban az első adatok alapján úgy tűnik, hogy Szociáldemokrata győzelmet hozott a választás 25,1 százalékkal, a második legnagyobb erő az EPP-be ülő Mérsékelt Párt lesz 17,6 százalékkal. A szélsőjobbos Svéd Demokraták pártja jelentősen megerősödve 16,9 százalékot szerzett az öt évvel ezelőtti 9,7 után, a liberális Centrum Párt 10,3 százalékot szerzett, a kereszténydemokrata párt (KD) 8,6 százalékot kapott.

Képviselőcsoportok az Európai Parlamentben Képviselői helyek száma
GUE/NGL 1
S&D 3
Zöldek/ESS 2
ALDE&R 5
EPP 1
ECR 1

Érdekes egyébként, hogy a jelentős szociáldemokrata győzelem ellenére Svédország európai parlamenti székeinek többsége az EPP-ben lesz. És miközben Greta Thunberg zöldaktivista Európa-szerte népszerű klímakampányától többen a zöld párt jobb szereplését várták, végül ez mégsem valósult meg, az öt évvel ezelőtti 15,41 százalék után idén már csak 9,5 százalékot hoztak össze.

Svédország, becsült eredmények
Svédország, becsült eredmények

A vártnál rosszabbul szerepelt a szélsőjobb Észtországban

A kulcskérdés Észtországban leginkább az volt, hogy az EU-ellenes szélsőjobb párt, az EKRE hogyan teljesít. A nemzeti parlamenti választáson az EKRE a harmadik lett és a kormánykoalícióba került, 2014-ben még csak 4 százalékot szerzett az EP-választáson, az előrejelzések most 17 százalékot vártak. A részadatok viszont azt mutatják, hogy ennyi mégsem jött össze, 12,7 százalékot szereztek.

Észt részeredmények
Észt részeredmények

Litvánia: Nem csak EP-választás

A litvánok nem csak az EP-ben betöltött 11 helyről szavaztak, hanem egyúttal ez volt ma az elnökválasztás második fordulója is. Az ország EU-biztosa is megpályázta a posztot, de ő az első fordulóban két hete már kiesett, így a verseny Gitanas Nauseda független jelölt, közgazdász egyetemi tanár és a korábbi pénzügyminiszter Ingrida Šimonytė között dől el. Utóbbi hajszállal előbb végzett az első fordulóban.

Litvánia részeredmények
Litvánia részeredmények

Lettország

A balti államban tavaly voltak általános választások, ahol az addig kormányzó jobbközép koalíció elveszítette többségét. Megjelentek, sőt előtérbe kerültek új pártok is, akkor a legtöbb szavazatot a szociáldemokrata, oroszbarát Harmónia (Saskana) kapta (19,8 százalék), de nem elegendőt ahhoz, hogy kormányt tudjon alakítani. A mostani EP-választáson 17,5 százalékot szereztek a részeredmények szerint.

Az általános választásokon a második helyen (14 százalék) a 2016-ban alakult, populistának tartott KPV LV végzett, ehhez képest most az EP-választáson mandátumot sem szereztek. 16,4 százalékot kapott az EU-kritikus Nemzeti Szövetség, a legtöbb szavazatot pedig a jobbközép párt vitte el: a Jaunā Vienotība 26 százalékot szerzett.

Lettország részeredmények
Lettország részeredmények
Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.