Megválaszthatják az Európai Központi Bank elnökét

2011.06.14. 06:22 Módosítva: 2011.06.15. 09:23

Az Európai Parlament júniusi plenáris ülése utáni héten újból bizottsági meghallgatásokat tartanak a képviselők Brüsszelben. Ez lesz a héten az EP-ben:

Kedden a jelenlegi Európai Központi Bank elnökének, Jean-Claude Trichet-nek a helyére pályázó elnökjelöltet, Mari Draghit, az Olasz Központi Bank jelenlegi elnökét hallgatja meg a Parlament gazdasági szakbizottsága. A kérdezz‑feleleket követően szerda délelőtt szavaznak is a jelölt alkalmasságáról a bizottságban dolgozó képviselők, ám a teljes parlament csak június 23-án szavaz a jelöltről.

Szintén kedden találkoznak a Parlament és a Tanács képviselői, akik egy, a gyerekeket védő jogszabály kidolgozásáról tárgyalnak. A téma ez alkalommal a gyerekmolesztálás az interneten közzétett képek által.

Még ugyanaznap az élelmiszer-címkézésről is megpróbál egyetértésre jutni a Tanács és a Parlament.

Szerdára is átnyúlik viszont az EP és a Tanács egyeztetése az unióban alkalmazandó gazdasági törvénycsomagjáról, hogy a jövőben elkerülhessék a gazdasági válságokat.

Csütörtökön az EP Külügyi bizottsága találkozik Božidar Đelić-csel, a szerb kormány alelnökével, aki országának az Európai Unióhoz való csatalkozásáról tárgyal a képviselőkkel. Ugyanez a bizottság hallgatja meg Martonyi János magyar külügyminisztert is, aki a nyugat-balkáni bővítésről számol be.

Az Ipari bizottság azokról az ajánlásokról szavaz csütörtökön, melyek az offshore olaj- és gázipari tevékenységek biztonságát garantálná a jövőben, különös tekintettel a több mint egy éve, a Mexikói-öbölben felrobbant fúrótoronyra tekintettel.

A Parlament elnöke, Jerzy Buzek a héten Palesztíniába és Izraelbe látogat, ahol mindkét ország vezetőivel találkozik. Látogatása végeztével, pénteken az EP politikai pártjainak és a lengyel kormánynak a vezetőivel találkozik Lengyelországban, ahol Varsóban tartanak találkozót a júliusban kezdődő lengyel elnökség alkalmából.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.