Jobban védenék az interneten vásárlókat

2011.06.18. 10:38

Az Európai Parlament belsőpiaci bizottsága csütörtökön 28 igen és 3 tartózkodás mellett zöld utat adott annak a magyar elnökség által javasolt tervezetnek, mely az egymástól távol lévők közt, vagy az üzlethelységen kívül kötött szerződése, vagyis az internetes vásárlások esetén erősebb jogokat garantálna a fogyasztók számára. Az Európai Parlament plenárisa várhatóan június 23-án szavaz a tervezetről, írjaa bruxinfo.hu.

A tervezet szerint az eddig hétről tizennégy napra nőne a minimális elállási idő, vagyis a vásárlónak ennyi ideje lesz arra, hogy különösebb indok nélkül elálljon az ügylettől és visszakérje a pénzét.

Emellett a kereskedőknek meg kéne bizonyosodni arról, hogy a fogyasztó tisztában van a szerződéskötés tényével, és nem számíthatnának fel magasabb díjat a vevő számára annál, mint amennyit a kereskedőnek kell fizetnie a különböző fizetési módok miatt. A javaslat utolsó pontja szerint biztosítani kell, hogy a vásárló a vásárlás után normál díjas telefonhívással is kapcsolatba léphessen a kereskedővel.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.