Forradalmár és harcos abortuszpártoló után nevezik el az EP tereit

2011.09.01. 09:40
Két, eddig névtelen, az Európai Parlament épületei közt meghúzódó teret kereszteltek meg Brüsszelben. Az eseményen beszédet mondtak jelenlegi és korábbi magas rangú politikusok, majd a Myslovitz lengyel rockegyüttes adott koncertet.
Simon Veil
Simon Veil

Solidarność 1980 sétány és Simon Veil agora - ezek az Európai Parlament brüsszeli épületegyüttesei közt található terek új nevei.

Az Európai Parlament brüsszeli és strasbourgi központi épületének egy-egy szárnya az európai integráció történetében fontos szerepet játszó politikusok nevét viseli. Most az Európai Parlament brüsszeli épületét övező tér is nevet kapott. Az egyik teret Simone Veil, a közvetlenül választott Európai Parlament első elnökasszonya után nevezték el.

A zsidó családból származó Veil 1927‑ben született a franciaországi Nizzában. A második világháborúban, 1944-ben tartóztatták le őt és családját, ezután megjárta az auschwitzi, a bobreki és a bergen-belseni koncentrációs táborokat is. Szülei és fivére odavesztek, neki és két lánytestvérének azonban sikerült megmenekülnie. 1979-ben ő lett az Európai Parlament elnöke az első európai választások után. Ezt a tisztséget 1982-ig tölti be, de mandátuma lejárta után, 1993-ig még EP-képviselő marad.

Veil francia egészségügyminiszterként legalizálta országában az abortuszt, volt alkotmánybíró, és a Francia Akadémia tagja, és ma is Franciaország legnépszerűbb női közszereplői közt tartják számon.

A másik teret a lengyel rendszerváltás emblematikus mozgalmáról, a Soldarność után keresztelték el. A magyarul Szolidaritás névre hallgató szakszervezet története ugyanis összeforrt a lengyel rendszerváltozás történetével. Az 1980-ban alakult szervezet akkor jött létre, mikor hétszáz gyárban sztrájkba kezdtek a dolgozók. Céljuk a munkásjogok garantálásának kivívása volt.

A varsói vezetés végül engedett és alírta a megállapodásokat. A Szovjetunió azonban nem helyeselte a mozgalom meglétét, ezért 1981. december 13-án bevezették a hadiállapotot Lengyelországban, a szakszervezeteket pedig betiltják. A Solidarność ezután illegálisan folytatta tevékenységét, túlélte a kommunista rendszert, részt vett az első szabad választásokon és jelenleg is működő, aktív szakszervezet.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Személyi kölcsön