Szocialista lehet az Európai Parlament új elnöke

2011.09.14. 11:13

Martin Schulz szocialista frakcióvezetőt jelöli az általa vezetett képviselőcsoport az Európai Parlament következő elnökének, akit az EP január 17-én választhat meg a ciklusból hátralévő két és fél esztendőre, írja a bruxinfo.

Az újság értesülései szerint a szocialisták európai parlamenti képviselőcsoportja kedd este egyhangúan a frakciót vezető német politikust választotta meg EP-elnökjelöltnek.

Bár Jerzy Buzek jelenlegi EP-elnök mandátuma hivatalosan a parlamenti ciklus végéig, 2014 nyaráig tartana, januárban valószínűleg átadja székét a szocialista jelöltnek. Mindennek az alapja az a hallgatólagos megállapodás, amely szinte nyílt titok uniós körökben. Eszerint a két nagy frakció, a Néppárt és a szocialisták az ötéves parlamenti ciklus felénél átadja a másiknak az EP-elnöki tisztséget.

Martin Schulz (Fotó: Barakonyi Szabolcs)
Martin Schulz (Fotó: Barakonyi Szabolcs)
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A 2009-es EP-választáson legtöbb mandátumot nyert Néppárt Jerzy Buzek egykori lengyel kormányfőt jelölte a posztra, állítólag azzal a feltétellel, hogy 2012 januárjában lemond a szocialista frakcióvezető, Martin Schulz javára. Szocialista források szerint erre azért volt szükség, mert 2009-ben az EP mellett az Európai Bizottság elnöke is a Néppárt soraiból került ki, és így akarták ellensúlyozni a túlzott jobboldali befolyást.

Az érvelésnek viszont ellent mondhat, hogy 2004 és 2009 között is elnökváltás volt félidőben. A ciklus első felében a spanyol szocialista Josep Borrell, utána pedig két és fél évig a német néppárti Hans-Gert Pöttering volt az Európai Parlament elnöke. A január 17-re tervezett szavazásra tehát semmi nem kötelezi a feleket.

Martin Schulz esetleges elnökké válásával megüresedik a frakcióvezetői poszt is a szocialistáknál. Úgy tudjuk, a német politikus jelenlegi osztrák helyettesét, Hannes Swobodát látná szívesen utódjaként, de a posztért versenyben lehet a francia Catherine Trautmann és a brit Stephen Hughes is.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.