Átláthatóbb árazásra kényszeríti az EP az energiaszolgáltatókat

2011.09.15. 11:28
A nagykereskedelmi energiapiacokon való visszaélések megelőzésére fektetné a hangsúlyt az a jelentés, melyet szerdán fogadott el a parlament. A jogszabály tiltja a bennfentes információk felhasználását és a piaci manipulációt is, büntetést pedig a fogyasztóknak okozott kár mértéke szerint szab ki a vállalatokra.

A képviselők szerdán elfogadták azt a jogszabálytervezetet, amelynek célja az energia-nagykereskedelemben történő visszaélések megakadályozása és a fogyasztók védelme. Ennek alapján a nagykereskedelmet az egész EU-ban független szakemberek ellenőriznék, így a tagállamok megelőzhetnék, illetve büntethetnék a versenyellenes lépéseket.

Az energiapiac integritásáról és átláthatóságától szóló, az EP-ben szerdán elsöprő többséggel, 616-26 arányban, 24 tartózkodás mellett megszavazott rendelet, a REMIT az EU energia-nagykereskedelmének egészét, különösen a gáz és az áram termelését és szállítását szabályozza.

A szavazás előtti plenáris vitában a parlamenti témafelelős, Jorgo Chatzimarkakis liberális, német képviselő azt mondta: a fogyasztóknak átlátható árazásra van szükségük, mert jelenleg túl sok háttéregyezséget kénytelenek ők finanszírozni. Európának átláthatóbb, a visszaélésektől védett energiapiacokra van szüksége, ez a rendelet célja - fogalmazott a jelentéstevő. A magas energiaárak Chatzimarkakis szerint jelentős hatással bírnak a foglalkoztatásra és a gazdasági növekedésre is.

Jerzy Buzek, az EP elnöke azt mondta, az energia alapvető fontosságú a gazdaság számára, ezért annak mindenki számára elérhetőnek kell maradnia. Az elnök üdvözölte a rendelet elfogadását, az ugyanis szerinte garantálja az átláthatóságot, és megelőzi a visszaéléseket az energia-nagykereskedelemben. A rendelet az egész EU-ban átláthatóbb árazást fog biztosítani - tette hozzá Jerzy Buzek.

A kereskedelmi megállapodásokat az újonnan létrehozott Energiaszabályozó Hatóságok Együttműködési Ügynöksége ACER felügyeli és adatokat bocsát a tagállamok rendelkezésére, hogy segítse őket a szabályszegések felderítésében.

A parlament azt kérte, hogy a nemzeti nyilvántartások alapján készüljön uniós lista az európai energia-nagykereskedőkről, a regisztráció nélkül pedig nem lehet majd kereskedelmi tevékenységet folytatni az EU-ban. Az EP azt is elérte, hogy a tagállamok által kiszabott büntetéseknél figyelembe kelljen venni a fogyasztóknak okozott kár mértékét.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.