Szigorúbban szabályoznák az olajkitermelést az unióban

2011.09.15. 11:44

Csak a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi normák teljesítése mellett engedélyeznék a tengeri olaj‑ és gázkitermelést az EU‑ban - áll abban a jelentésben, amelyet szeptember 13‑án fogadott el az Európai Parlament.

A Deepwater Horizon olajfúró tavalyi katasztrófája a Mexikói-öbölben az EU‑t is arra ösztönzi, hogy alaposan felülvizsgálja a tengeri kitermelésre vonatkozó biztonsági előírásokat. Annál is inkább, mert az Európai Unióban az olajkitermelés 90%‑a és a gázkitermelés 60%-a tengeri lelőhelyen történik.

„A Parlament azért fogalmaz meg javaslatokat, hogy a Deepwater katasztrófájából tanulva legyen forgatókönyv arra, az EU‑nak mit kell tennie, hogy elkerülje az ilyen baleseteket” - mondta Vicky Ford brit képviselő, a téma parlamenti felelőse.

A javaslat szerint a kitermelést végző cégeknek az engedélyek megszerzéséhez környezetvédelmi hatástanulmányt kellene készíteniük, és kész forgatókönyvvel kell rendelkezniük vészhelyzet esetén, azonosítaniuk kell a lehetséges veszélyforrásokat, fel kell mérniük, hogy mekkora lehet egy esetleges szennyezés mértéke, és a mentesítő fúrásokra vonatkozó terveket is előre el kellene készíteniük.

A kitermelést csak akkor kezdhetnék meg, ha a nemzeti hatóságok jóváhagyták a terveket és garantálniuk kellene azt is, hogy rendelkeznek az esetleges kár fedezésére szükséges forrásokkal.

A Parlament mostani javaslatai jogilag nem kötelező érvényűek. Az Európai Bizottság szeptemberben ismerteti a témához kapcsolódó jogszabályjavaslatát.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.