A válság miatt felülvizsgálnák az emberek életmódját

2011.11.12. 12:27

November 10-11-én több mint száz meghívott részvételével zajlott Esztergomban az Európai Néppárt (EPP) által szervezett 14. Vallások Közötti Párbeszéd konferencia – írja az EPP sajtóközleménye. A találkozón a különféle keresztény egyházak és a zsidó közösség vezetői mellett európai parlamenti képviselők, valamint magyar és a környező országokból érkezett politikusok – többek között Semjén Zsolt magyar- és Jan Figel szlovák miniszterelnök-helyettes – vettek részt.

A kétnapos konferencián természetesen szóba került az Európát sújtó pénzügyi válság is, melyről Gyürk András, a magyar néppárti delegáció vezetője kijelentette: „a gazdasági pénzügyi krízis mélyén értékválság húzódik meg, ezért nem elégséges a problémák felszíni kezelése. Szükség van pénzügyi intézkedésekre, de ennél mélyebbre is kell ásni.” Az „értékválság” leküzdéséhez a képviselő szerint „az egyházak által közvetített értékekre és az egyházi közösségekben megjelenő társadalmi erőre” kell támaszkodni.

A pénteki napon felszólaló Gál Kinga EP-képviselő a döntéshozók, az egyházak és a civil társadalom együttműködésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Felpanaszolta azt, hogy „mára az értékek relatívvá váltak”, és a „nagy elbizonytalanodás” megszüntetéséhez a jobbközép politikusoknak az egyházakkal és a civil társadalommal együtt „kötelességük ezeket a fogódzókat biztosítani”. Gál Kinga pozitív példaként hozta fel Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes, valamint Székely János esztergom-budapesti segédpüspök tevékenységét.

Az esemény végén egy záródokumentum elfogadására is sor került. Az ún. „Esztergomi Nyilatkozat”-ban a felek hitet tettek a hagyományos értékek „újraértelmezése”, illetve az emberek kulturális és vallási identitásának megerősítése és megújítása mellett. Emellett az aláírók leszögezték, hogy „szükséges korunk társadalmi életmódját felülvizsgálni”.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.