Barroso-t faggatja az Európai Parlament

2011.11.15. 14:37

Főként gazdasági, mezőgazdasági és környezetvédelmi kérdések kerülnek a héten az Európai Parlament napirendjére - adja hírül az EP plenáris hírlevele. Az EP kedden vitatja meg José Barroso elnökkel a Bizottság 2012-es évre vonatkozó munkaprogramját. Az EP a Lisszaboni Szerződés 2009-es hatályba lépése óta véleményezheti a programot annak elfogadása előtt.

A héten a képviselők a gazdasági kormányzás hosszútávú kérdéseivel is szembesítik a többi uniós szerv vezetőit, és várhatóan arra kérik majd az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökét, Herman Van Rompuyt és José Manuel Barrosót, hogy határozottabban álljanak ki az elszámoltathatóság és az átláthatóság mellett. Az eddig megfogalmazott parlamenti vélemények szerint a gazdasági kormányzás szabályait úgy kell kialakítani, hogy azok ne kizárólag néhány tagállam döntésén múljanak.

A válságban kiszámíthatatlanná vált pénzpiacok miatt vált különösen aktuálissá a shortolás és a kötvénykockázati csereügyletek (CDS) szabályainak szigorítása, melyekről kedden szavaz az Európai Parlament. A pénzügyi spekuláció visszafogását célzó intézkedések kidolgozásában fontos szerepet játszott az EP, különösen a CDS-ekkel való kereskedés olyan esetekben történő betiltásában, amikor a kereskedő valójában nem birtokolja a kereskedésbe vont államkötvényt.

Szintén kedden kerülnek napirendre a kohéziós és a mezőgazdasági politika jövőjével kapcsolatos kérdések. A képviselők a Bizottság két tagját, Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztost és Dacian Cioloş mezőgazdasági- és vidékfejlesztési biztost kérdezik arról, hogyan lehetne egyszerűbb és versenyképesebb az Unió regionális- és agrárpolitikaja, és hogyan járulhat hozzá a 2014-ben esedékes agrárreformot követően a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez.

Ahogy arról korábban már az Index is beszámolt, a környezetvédelmi szakbizottság határozottabb és egyértelműbb koncepciót vár el az Uniótól a durbani klímacsúcson. Az erről szóló állásfoglalásról szerdán, két héttel az ENSZ által rendezett klímakonferencia előtt szavaz az EP. Szintén a szerdai nap eseménye lesz, hogy Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke kihirdeti, idén melyik film kapja a Lux-díjat, az Európai Parlament filmdíját. A döntőbe három alkotás került: a görög Athina Rachel Tsangari Attenberg című filmje, a francia Rober Guédiguiantól a Les neiges du Kilimandjaro (A Kilimandzsáró hava), illetve Ruben Östlund svéd-francia-dán koprodukcióban készült műve, a Play.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.