Magyar panaszos az Európai Parlament előtt

2011.11.23. 08:40

Mészárosné Győrvári Bella, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének alelnöke kapta meg a lehetőséget, hogy hétfőn – egy olasz társával együtt – a bankok diszkriminatív hitelezési gyakorlatáról készített petícióját személyesen terjeszthesse az Európai Parlament Petíciós Bizottsága elé.

A magyar érdekvédő azt kifogásolta, hogy míg a nagy multik a válság ellenére is könnyedén jutnak hitelhez, addig sok kis- és középvállalkozás a hitelínség miatt jut csődbe.

„Szeretnénk ráirányítani a figyelmet a KKV-k problémáira. Úgy hiszem, a válságból való kilábalást segítené elő, ha az Unió megerősítené ezt a magas hozzáadott értéket képviselő, valamint képzett munkaerőt foglalkoztató szektort.” Mészárosné Győrvári Bella szerint a kis- és középvállalkozásoknak a legnagyobb segítséget az jelentené, ha elismernék a gazdasági szerepét, erősödne a szektor jogi védelme és szankcionálnák a tisztességtelen piaci magatartást. A másik panaszos, az olasz Gino Trevisanato nem a vállalkozók, hanem a munkavállalók sérelmeiről beszélt a Petíciós Bizottság előtt. Az olasz férfi ugyanis 15 éve várja a jogorvoslatot munkahelyéről való elbocsátása miatt, mely szerinte ellentétes volt a kollektív létszámcsökkentésről szóló uniós direktívával.

A két panaszos a hétfői meghallgatáson a petíciós jogát gyakorolta, mellyel minden uniós állampolgár rendelkezik. Mindenkinek joga van ugyanis mind egyénileg, mind kollektív módon panaszt tenni az Európai Parlament felé, ha úgy érzi, valamilyen uniós hatáskört érintő területen sérelem érte. Az EP-ben a Petíciós Bizottság a felelős azért, hogy a hozzá eljuttatott petíciók alapján, a nemzeti-, regionális- és helyi hatóságokkal együttműködve megoldást találjon a problémákra. A bizottsághoz eddig 1655 petíció érkezett be, melynek hatvan százaléka volt alkalmas arra, hogy valódi eljárást vonjon maga után. A tapasztalatok szerint a polgárok leginkább környezetvédelmi, igazságszolgáltatási és alapjogi kérdésekben fordulnak az Európai Parlamenthez.

A legtöbb petíció Németországból, Spanyolországból, Olaszországból, Romániából és Lengyelországból került a Petíciós Bizottság elé.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.