Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Az Európai Parlamentben is viharos hét várhat a magyar gyorsnaszádra

2011.12.12. 11:17

A héten az EP-képviselők Herman Van Rompuy, a Tanács elnökének jelenlétében vitatják meg múlt heti uniós csúcs eseményeit, melynek során a megállapodást elutasító britek mellett a változékony magyar álláspont is kemény kritikára számíthat. A magyar kormányt furcsa mód a Szocialisták és Demokraták frakciója veheti védelmébe, hiszen a baloldali képviselőcsoport vezetője – és egyben az EP leendő elnöke –, Martin Schulz már a csúcstalálkozó előtt leszögezte, hogy elutasítja a Lisszaboni Szerződés megállapodásáról szóló alkut.

Az Európai Parlamentben a válságról szóló vita mellett számos egyéb ügy is napirendre kerül majd. A Parlament kedden áttekinti az év végén lejáró lengyel elnökség hathónapos mandátumának eredményeit – melyekről egyébként szerdán Donald Tusk miniszterelnök és Jerzy Buzek EP-elnök közös sajtótájékoztatón is beszámol majd. A Parlament elnöke szintén szerdán fogja átadni a brüsszeli plenáris teremben 2011-es Szaharov-díjat az Arab Tavasz öt aktivistájának, és a héten vesz búcsút két és fél éves elnöki mandátumától  is egy, az egész Háznak címzett beszéddel.

A héten az Európai Parlament fontos szakpolitikai kérdésekkel is foglalkozik. Ezek közé tartozik hétfőn és kedden az áldozatvédelmi program uniós szintű szabályzásáról szóló vita és szavazás. Ezzel párhuzamosan zajlik majd a bevándorlók legális munkavállalását, biztosítását és a jóléti rendszerbe való integrációját elősegítő tervezet vitája és a tervezetről valós szavazás is. A képviselők a héten a szíriai helyzetről, illetve az Oroszország-EU csúcs fejleményeiről is tárgyalnak majd Catherine Ashton uniós főképviselő bevonásával.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.