A szír civilekért aggódik az EU

2014.02.06. 13:56

A Szíriáról szóló genfi tárgyalásoknak folytatódnia kell, a válság lezárásához demokratikus és politikai megoldást kell találni – fogalmaztak az európai parlamenti képviselők közös állásfoglalásukban. Az Európai Parlament aggodalmát fejezte ki a szélsőséges iszlamista csoportok és külföldi fegyveres alakulatok növekvő aktivitása miatt, és nagyobb összefogást, jobb szervezettséget sürgetett az ellenzék soraiban.

Az Európai Unió és a nemzetközi közösség legfontosabb feladata, hogy enyhítse az alapvető árukat és szolgáltatásokat nélkülöző szírek millióinak szenvedését, fogalmaztak a képviselők, és az ENSZ Biztonsági Tanácsát sürgős humanitárius határozat meghozatalára szólították fel.

A képviselők összehangolt uniós fellépést kérnek a 2013 decemberében a férjével együtt Damaszkuszban elrabolt, 2011-es Szaharov-díjazott Razan Zeithouneh emberi jogi aktivista szabadon bocsátásához. Az állásfoglalás az összes politikai fogoly, egészségügyi és humanitárius dolgozó, újságíró, vallási vezető és emberi jogi aktivista azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követeli.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.