Így spórolhatna az EU 250 billiót

2014.03.26. 20:35

Az Európai Parlament tanulmánya szerint évente 800 milliárd eurót, azaz 250 billió forintot hozhatna az EU-nak, ha több szakpolitikai intézkedés európai szinten valósulna meg. Ez az európai GDP 6 százaléka.

Egy európai egységes digitális piac létrehozása egyedül 260 milliárd euró pluszt jelentene az európai gazdaságnak, ami több, mint Dánia 2014-re becsült GDP-je. A tanulmány annak meghatározásában is próbál tanácsot adni, hogy mire költsön és mibe ruházzon be az EU a következő öt évben.

Pozitív hatása lenne például egy szélesebb körű és egységes digitális piac kidolgozásának, vagy az európai védelmi és fejlesztési politikák jobb összehangolásának. Ezeket a javaslatokat az Európai Parlament már felvetette a jelenlegi ciklusban.

A szubszidiaritás elvét – vagyis azt az elvet, hogy a hatékonyság szempontjából a lehető legalacsonyabban kell meghozni egy döntést – figyelembe véve az EP-képviselők igyekeznek meghatározni azokat a területeket, ahol hozzáadott értéke lehetne az európai szintű döntéseknek.

A teljes tanulmány angolul itt olvasható.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.