Ez lesz a héten az EP-ben

2014.04.13. 23:05

Bankmentés, első világháború

A bajba jutott bankok megmentésének költségeit maguk a bankok, és ne az adófizetők állják: az ezt garantáló jogszabálycsomagot kedden vitatja meg az Európai Parlament, amely ezt követően szavaz is a csomagról. A bajba jutott bankokkal foglalkozó két jogszabály és a 100 000 euró alatti bankbetétek biztonságát garantáló jogszabály kiegészíti a már elfogadott egységes bankfelügyeleti rendszert, és nagy lépést jelent a bankunió felé.

A bankszanálási szabályok garantálják, hogy a bank működésének elsőszámú nyertesei (részvény-, és kötvénytulajdonosok) akkor is az elsők lesznek, amikor a bajba jutott bankra áldozni kell. A szabályok értelmében a bankoknak finanszírozniuk kell azokat a tartalékalapokat, amelyekből a részvény- és kötvénytulajdonosok forrásainak kimerülése után a további veszteségek kifizethetők. A bankmentés feladata csak a végső esetben hárulhat az adófizetőkre.

A képviselőcsoportok megvitatják, milyen tanulságokkal szolgál az első világháború Európa jövőjére nézve. A szerda reggeli vitán részt vesz José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, és a görög tanácsi elnökség képviselője.

Nyugdíjjogosultság másik tagállamban

A más tagországba költöző uniós polgárok ezentúl megőrizhetik a kiegészítő nyugdíjjogosultságukat: a Parlament és a Tanács között megszületett megállapodásról kedden dönt a ház. A jogszabály az Unión belül mozgó, illetve a Parlamentnek köszönhetően a két tagállam között ingázó munkavállalókra terjed ki.

Az új szabályok értelmében a kiegészítő nyugdíjjogosultság fenntartásához szükséges aktív tagság időtartama nem haladhatja meg a három évet. A más tagországban dolgozó uniós polgárok állami nyugdíjjogosultságára vonatkozóan már megszülettek az európai szabályok. Azonban a kiegészítő nyugdíjaikra – azaz a munkáltató által finanszírozott foglalkoztatási nyugdíjakra vagy a magánnyugdíjakra – eddig nem vonatkozott uniós szabályozás.

Kevesebb nejlonzsák

A tagállamoknak 2019-ig 80 százalékkal csökkenteniük kell a leginkább környezetszennyező és leggyakrabban használt műanyag zacskók használatát: erről szavaz a Parlament szerdán. Csütörtökön a képviselők az Unión belüli, illetve az EU-n kívülre irányuló, illegális hulladékszállítás ellen fellépő jogszabályról szavaznak.

Az 50 mikronnál vékonyabb, könnyű nejlonzsákokat, melyeknek legnagyobb része az Unióban fogy, sokkal ritkábban használják újra, mint a vastagabb fajtákat, így sokszor azonnal a szemétbe kerülnek, szennyezve a környezetet.

2019-ig a zöldség-gyümölcs csomagolására használt nejlonzsákokat újrafeldolgozott papírból, vagy lebomló és komposztálható anyagokból készült zacskóknak kell felváltania.

2010-ben minden egyes uniós polgár majdnem 200 nejlonzacskót használt átlagosan, ennek 90 százaléka a könnyebb, ritkán újrahasznált, általában azonnal kidobott fajta. Ugyanebben az évben csak az Unióban több mint nyolcmilliárd nejlonzacskó végezte a szemetesben.

Kötelező „Made in"-jelzés

A Parlament kedden dönt arról, hogy kötelező legyen-e a származási országot jelző „Made in" címke használata az Unió piacán forgalmazott termékeken. A Parlament emellett szigorúbb büntetést helyez kilátásba a potenciálisan veszélyes terméket árusítók esetében. A javaslatok a termékbiztonsági előírásokat és a piacfelügyeletet szigorító két jogszabálytervezetben találhatók, céljuk az uniós fogyasztóvédelem erősítése.

A Parlament az önkéntes alapon használható „EU safety tested" (biztonságos termék) jelzést is bevezetné. A jelzés azt igazolná, hogy a terméket egy független testület bevizsgálta és biztonságosnak találta. A képviselők szigorú büntetéseket kérnek a szabályoknak nem megfelelő vagy potenciálisan veszélyes termékek forgalmazói ellen.

Külföldi autóregisztráció

Az európaiak a belső piac húsz legkellemetlenebb ügyintézése között tartják számon az autójuk regisztrációját egy másik EU tagállamban, azonban a folyamat jelentősen leegyszerűsödik a Parlamentben szerdán szavazásra bocsátandó szabályoknak köszönhetően. Ha megszavazzák a szabályegyszerűsítést célzó változtatást, akkor a lakhelyet változtató polgároknak három hónap áll majd rendelkezésére autójuk regisztrálására.

Az európai politikai pártok és a hozzájuk kapcsolódó alapítványok finanszírozásának és jogállásának reformjáról szerdán szavaz a Parlament. A reform célja, hogy tisztázza a szervezetek finanszírozásának módját, és megerősítse a pártok, alapítványok európai karakterét. A reformcsomagnak az európai értékeknek való megfelelés ellenőrzése és büntetések is részét képezik.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.