Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Jerzy Buzek: Egy álom valósult meg

2014.05.05. 16:02

Tíz év telt el az EU legnagyobb bővítése óta, amikor is 2004. május 1-jén nyolc kelet-közép-európai ország, köztük Magyarország, valamint Ciprus és Málta csatlakoztak az Európai Unióhoz. A bővítés tanulságairól és eredményeiről Jerzy Buzeket (néppárti, lengyel) kérdezte az Európai Parlament sajtóirodája. Ő volt az EP első olyan elnöke, aki a 2004-ben csatlakozott országok egyikéből jött, most 10 év tanulságai kapcsán arról beszélt, hogy folytatná a bővítést.

Május 1-jén volt tíz éve, hogy az eddigi legnagyobb uniós bővítés keretében tíz ország csatlakozott az EU-hoz. Önnek mit jelent személyesen ez?

Tisztán emlékszem a tíz évvel ezelőtti pillanatra. Egy álom valósult meg: Európa keleti és nyugati fele egyesült, végre két tüdővel lélegezhetett a kontinens. Fontos nap volt ez az átalakulásunk folyamatában, és a nyugati civilizációhoz kapcsolódó gyökereink megerősítésében. Rengeteg energia szabadult fel, az emberek a hosszú megosztottság végét ünnepelték.

Most már lehetőségünk és felelősségünk is, hogy közösen formáljuk az Európai Uniót, és a közös jólét megteremtésén dolgozzunk. Kelet-Európa felvette a szerepet, és fontos, hogy azon gondolkozzunk, hogy miként lehet együtt megvalósítani a céljainkat.

Voltak, akik attól féltek, hogy az uniós csatlakozással elvesztik függetlenségüket, feladják identitásukat. Sokan rá is játszottak ezekre az érzelmekre, hogy előmozdítsák céljaikat. Mit üzenne most nekik?

Erre a kérdésre az európaiak adták meg a legjobb választ. Azok között, akik tíz évvel ezelőtt az EU tagjai lettek, sokan még jobban megismerhették identitásukat, és nem érzik úgy, hogy fel kellett adniuk a függetlenségüket.

Az elmúlt évek jó leckét szolgáltattak arról, hogy az európai döntéshozatalban meggyőző érvekkel lehet érvényesülni, úgy lehet alakítani az uniós szakpolitikákat.

Kell-e tovább bővíteni az EU-t? Ha igen, akkor kinek kell a következő országnak lennie és miért?

Az EU-nak nyitva kell tartania az ajtót. De nem lehet csatlakozásról beszélni a csatlakozási feltételek teljesítése és az uniós normák elfogadása nélkül. Ellenkező esetben mindkét fél, az EU és a csatlakozni kívánó ország is veszítene, és nem tudná kihasználni az integráció előnyeit.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.