Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Swoboda: Sneider alelnökké választása szégyen

2014.05.07. 08:31

Kemény hangvételű közleményben bírálta kedden Hannes Swoboda, az európai szocialisták európai parlamenti frakcióvezetője, hogy a magyar parlament „elsöprő jobboldali többsége” négy fideszes képviselő kivételével megszavazta, hogy Sneider Tamás az Országgyűlés egyik alelnöke legyen – írja az MTI.

Elutasíthatták volna

Swoboda szerint a magyar parlament ülésein így egy olyan politikus is elnökölhet, aki megbánás nélkül támad kisebbségekre. A közlemény Sneider Tamást neonácinak nevezi.

Ez a szavazás szégyen

– jelentette ki a közleményben az MSZP-t is sorai között tudó balközép EP-frakció elnöke.

Hannes Swoboda Sneider Tamás megválasztásával összefüggésben felszólítja az Európai Néppártot, adjanak magyarázatot arra, hogy ez hogyan fér össze a párt „állítólagos elkötelezettségével a sokszínűség és a kisebbségek védelme mellett”.

„Az Európai Néppárt, Jean-Claude Juncker és Angela Merkel politikai csoportja, úgy tűnik, hogy úgy véli, elfogadható, ha fontos tisztségeket elítélt bűnözők és rasszisták kapnak. A demokráciának ez a meghatározása nem összeegyeztethető azokkal az európai értékekkel, amelyekhez saját állítása szerint a néppárt is igazodik” – idézte a közlemény az osztrák szociáldemokrata frakcióvezetőt. Swoboda szerint a néppárt tagjai megtehették volna, hogy visszautasítják „ezt a szégyenteljes jelölést”, de mégsem tették.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.