Bolgár elismerést kapott a magyar uniós biztos

2014.05.13. 15:41

Díszdoktori címet kapott a szófiai Nemzetgazdasági és Világgazdasági Egyetemen kedden Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos - közölte az MTI-vel a biztos hivatala.

Andort az európai munkavállalók jogainak védelméért és az uniós tagállamok közötti szolidaritás erősítése érdekében tett erőfeszítéseiért tüntette ki a bolgár egyetem. Andor elmondta: nagy elismerésnek tekinti ezt a kitüntetést, amelyet azzal kapcsolatosan ítélt oda az egyetem, hogy január 1-jétől Bulgária állampolgárai is minden további korlátozás nélkül vállalhatnak munkát az Európai Unió többi tagállamában.

Bulgáriában tisztában vannak azzal, hogy egyes tagállamokban erről viták folynak - mutatott rá Andor. A magyar biztos szerint abban Brüsszelnek volt igaza, hogy január 1. után nem volt roham, nem volt olyan beáramlás Keletről, amilyennel sokan riogattak, amellett, hogy az eddigi folyamatok azt mutatják, hogy a szabad munkaerő-áramlás a célországok számára anyagi értelemben is csak hasznot hozott.

Az ezzel kapcsolatos hangulatkeltés Andor szerint már valamelyest alább is hagyott, ám a bevándorlók sok esetben könnyű célpontot jelentenek a politikusok számára. Andor Szófiában Plamen Oresarszki bolgár miniszterelnökkel is találkozott.

A megbeszéléseken kiemelte, hogy az EU 55 millió euróval támogatja az ifjúsági munkanélküliség csökkentését azokban a bolgár régiókban, ahol a fiatalok több mint negyede állástalan. Emellett Andor arra is kitért, hogy az Európai Szociális Alap jelentős segítséget tud nyújtani Bulgária romaintegrációs törekvéseihez.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.