Egyiptomról vitáztak az egyik utolsó ülésen

2014.06.05. 12:03
Komoly politikai vita bontakozott ki az Európai Parlament külügyi bizottságának brüsszeli ülésén az egyiptomi elnökválasztás megítéléséről, míg az Ukrajnában lebonyolított elnökválasztást egyértelműen méltatták a képviselők.

Ez volt a régi összetételű parlamenti bizottság egyik utolsó ülése. Ukrajnában Petro Porosenkót május 25-én meggyőző többséggel választották államfővé. Egyiptomban kedden hirdették ki a hivatalos végeredményt, miszerint Abdel-Fattáh esz-Szíszi a leadott érvényes szavazatok 96,91 százalékával aratott elsöprő győzelmet.

Schöplin György - egyébként újraválasztott - fideszes EP-képviselő az MTI-nek elmondta: Egyiptom vonatkozásában a külügyi bizottságban felmerült a kérdés, hogy egyáltalán érdemes volt-e megfigyelő küldöttséget meneszteni oda, ahol "már amúgy is tudjuk, hogy nincs demokrácia".

Az egyiptomi választás nem volt szabad és nem volt igazságos - állapította meg Schöpflin, aki szerint "valahol a féldemokratikus, félautoriter" mezőben lehet elhelyezni az ottani politikai folyamatokat. A néppárti EP-képviselő utalt arra, hogy ősszel parlamenti választásokat tartanak Egyiptomban, és egyes remények szerint akkor már nagyobb lehet a nyitottság. Nagy veszélyt jelent ugyanakkor Egyiptomban a Muzulmán Testvériség - jegyezte meg.  

Az EP külügyi bizottságának ülésén jelen volt és azt végighallgatta Meszerics Tamás, az LMP megválasztott EP-képviselője is, aki azt tervezi, hogy az új parlament megalakulása után az európai zöldek frakciójának tagjaként ebben a bizottságban fog tevékenykedni. Meglátása szerint nagyon érdekes politikai vita bontakozott ki Egyiptomról, és ki lehetett tapintani, hogy a stabilitás hívei valamelyest megértőbbnek, mások viszont kritikusabbnak mutatkoztak az egyiptomi véleménynyilvánítás "szabad és tisztességes" voltát illetően. Meszerics utalt arra, hogy az elnökválasztás idején sok bebörtönzött a rá kiszabott halálos ítélet végrehajtását várta.

Ami az ukrán elnökválasztást illeti, arról Schöpflin György szerint általános volt a vélekedés, hogy alapvetően tisztességesen bonyolították le, és a voksolás a nép akaratát tükrözte - bár voltak bíráló megállapítások is, például az átláthatatlan médiaviszonyok miatt.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.