Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyiptomról vitáztak az egyik utolsó ülésen

2014.06.05. 12:03
Komoly politikai vita bontakozott ki az Európai Parlament külügyi bizottságának brüsszeli ülésén az egyiptomi elnökválasztás megítéléséről, míg az Ukrajnában lebonyolított elnökválasztást egyértelműen méltatták a képviselők.

Ez volt a régi összetételű parlamenti bizottság egyik utolsó ülése. Ukrajnában Petro Porosenkót május 25-én meggyőző többséggel választották államfővé. Egyiptomban kedden hirdették ki a hivatalos végeredményt, miszerint Abdel-Fattáh esz-Szíszi a leadott érvényes szavazatok 96,91 százalékával aratott elsöprő győzelmet.

Schöplin György - egyébként újraválasztott - fideszes EP-képviselő az MTI-nek elmondta: Egyiptom vonatkozásában a külügyi bizottságban felmerült a kérdés, hogy egyáltalán érdemes volt-e megfigyelő küldöttséget meneszteni oda, ahol "már amúgy is tudjuk, hogy nincs demokrácia".

Az egyiptomi választás nem volt szabad és nem volt igazságos - állapította meg Schöpflin, aki szerint "valahol a féldemokratikus, félautoriter" mezőben lehet elhelyezni az ottani politikai folyamatokat. A néppárti EP-képviselő utalt arra, hogy ősszel parlamenti választásokat tartanak Egyiptomban, és egyes remények szerint akkor már nagyobb lehet a nyitottság. Nagy veszélyt jelent ugyanakkor Egyiptomban a Muzulmán Testvériség - jegyezte meg.  

Az EP külügyi bizottságának ülésén jelen volt és azt végighallgatta Meszerics Tamás, az LMP megválasztott EP-képviselője is, aki azt tervezi, hogy az új parlament megalakulása után az európai zöldek frakciójának tagjaként ebben a bizottságban fog tevékenykedni. Meglátása szerint nagyon érdekes politikai vita bontakozott ki Egyiptomról, és ki lehetett tapintani, hogy a stabilitás hívei valamelyest megértőbbnek, mások viszont kritikusabbnak mutatkoztak az egyiptomi véleménynyilvánítás "szabad és tisztességes" voltát illetően. Meszerics utalt arra, hogy az elnökválasztás idején sok bebörtönzött a rá kiszabott halálos ítélet végrehajtását várta.

Ami az ukrán elnökválasztást illeti, arról Schöpflin György szerint általános volt a vélekedés, hogy alapvetően tisztességesen bonyolították le, és a voksolás a nép akaratát tükrözte - bár voltak bíráló megállapítások is, például az átláthatatlan médiaviszonyok miatt.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.