Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Manfred Weber lett a néppárti EP-frakció vezetője

2014.06.05. 08:57

A bajor Manfred Webert, a Keresztényszociális Unió (CSU) európai parlamenti képviselőjét választotta meg vezetőjének az EP jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú néppárti frakciója – adta hírül az MTI.

Ez a frakció - amelyhez a Fidesz-KDNP EP-képviselői is tartoznak - a május 22. és 25. között lebonyolított EP-választások nyomán az új összetételű Európai Parlamentben is a legtöbb mandátumot tudhatja majd magáénak, bár előnye jelentős mértékben csökkent a második legnagyobb frakcióval, a szocialisták politikai csoportjával szemben. A mandátumok elosztását illetően a végeredmény hivatalos kihirdetése még nem történt meg.

Az elmúlt öt évben a francia Joseph Daul vezette a néppárti EP-frakciót. Őt azonban - Wilfried Martens tavaly októberi halála után - az Európai Néppárt elnökévé választották, és most már nem indult az EP-választásokon.

Webert, az eddigi frakcióvezető-helyettest, aki az egyetlen induló volt a frakcióvezetői posztért, a leadott 192 szavazat közül 190 igen vokssal választották meg.

Az 1972-es születésű, mérnök végzettségű német uniópárti politikus tíz éve tagja az Európai Parlamentnek. 2006-tól 2009-ig ő hangolta össze a néppárti frakció tevékenységét a polgári szabadságjogok, illetve a bel- és igazságügy területén. 2009-ben választották frakcióvezető-helyettesnek.

A néppártiak a szerdai szavazással az EP parlamenti frakciói közül elsőként alakultak meg. Csütörtökön, valamint az elkövetkező napokban várható a többi politikai csoportosulás hivatalos frakcióalakítása. A legnagyobb érdeklődéssel várt kérdés, hogy ez sikerül-e a választásokon több országban előretört populista, szélsőjobboldali Európa-ellenes irányzatoknak. A frakcióalakítás feltétele a 751 tagú EP-ben, hogy legalább hét uniós tagországból legalább 25 képviselő csatlakozzon.

Megválasztása utáni nyilatkozatában Weber az Európa előtt álló legnagyobb kihívásként a gazdasági növekedés ösztönzését, illetve az új munkahelyek megteremtéséhez szükséges feltételek kialakítását nevezte meg. Hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatottság növelésére legfőképpen a fiatal nemzedék körében van égető szükség. A német néppárti politikus hangsúlyozta annak a fontosságát is, hogy folytatni kell a pénzügyi piac egyensúlyának helyreállítását, megszilárdítását.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.