Ödön
1 °C
11 °C

Pénzügyminiszterét is lecserélte a görög miniszterelnök

2014.06.10. 13:20

Átalakította kormányát, lecserélve pénzügyminiszterét is Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök hétfőn, két héttel azután, hogy pártja, a koalíciót vezető Új Demokrácia súlyos vereséget szenvedett az európai parlamenti választásokon – írja az MTI.

A legfontosabb változás, hogy Janisz Szturnaraszt a pénzügyi tárca élén Gikasz Harduvelisz pénzügyi szakértő, a pireuszi egyetem professzora váltja - közölte a kormány egyik szóvivője a NERIT állami televízióban.

Szamarasz az ország legújabb kori történetének egyik legszélesebb körű kormányátalakítását hajtotta végre. Elemzők szerint a kormányfő menesztette szinte minden olyan miniszterét, akinek köze volt a görögök számára sürgetően fontos, de mindeddig elmaradt munkahelyteremtés kérdéséhez. Így mennie kellett a gazdasági és fejlesztési miniszternek, továbbá a belügyi, az egészségügyi, a mezőgazdasági és az oktatásügyi tárca vezetőjének is.

Szamarasz, hogy egyensúlyt teremtsen pártja koalíciós partnerével, a pénzügyi válság idején támogatottsága nagy részét elvesztő Pánhellén Szocialista Mozgalommal (PASZOK), a miniszteri posztok egy részét a szocialistáknak adta.

Az új pénzügyminiszter, Harduvelisz a bankügyek szakértőjének számít, a reformok egyik fő védelmezője Görögországban. Az 58 éves közgazdász a 2012-es görög pénzügyi válság legsúlyosabb szakaszában Lukasz Papadémosz akkori miniszterelnök tanácsadójaként vett részt a nemzetközi hitelezőkkel (a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank és az Európai Unió) folytatott tárgyalásokon, de gazdasági tanácsadóként szolgált Kosztasz Szimitisz szocialista miniszterelnök 2000 és 2004 közötti kormánya idején is.

A görög média az elmúlt napokban azt találgatta, hogy Szamarasz lazítani akar kormánya adó- és takarékossági politikáján, és ez aggodalmat keltett az ország hitelezőinek körében.

Az ellenzéket vezető radikális baloldali Sziriza párthoz közel álló források hétfő este elterelő műveletnek nevezték a kormányátalakítást, amely szerintük "semmi újat nem hoz" Görögország számára.

A Sziriza ellenzéki szövetsége a május 25-i EP-választáson a szavazatok 26,5 százalékát szerezte meg, négy százalékpontot verve rá a kormánykoalíciót vezető Új Demokráciára (22,8 százalék).

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.