Az EP-ben mutatta be 2015-ös munkatervét az Európai Bizottság

2014.12.16. 22:02
Bemutatta az Európai Parlamentben 2015-ös munkatervét az Európai Bizottság. A brüsszeli testület jövőre 23 területen tervez intézkedéseket, és 80 javaslattal kapcsolatban döntött úgy, hogy kiegészíti vagy visszavonja őket, írja az MTI.

Az intézkedési területek közül első helyen szerepel a 300 milliárd eurós - túlnyomó többségében magántőke mozgósításával számoló - beruházási programhoz kapcsolódó jogszabályalkotás, amelyet a munkaerő-piaci integráció és a foglalkoztathatóság növelése követ. Fontosnak a bizottság az Európa 2020 stratégia félidős felülvizsgálatát, a digitális egységes piac és az energiaunió kereteinek megteremtését, valamint a 2015 végi párizsi ENSZ-klímacsúcs uniós előkészítését.

Jávor: Mi lesz a fenntarthatósággal?

Több előterjesztésre is számítani kell jövőre az egységes piac, a munkaerő-áramlás és a tőkepiaci unió megteremtése, valamint a gazdasági és monetáris unió elmélyítése terén, és szerepel a cselekvési tervben az adóelkerülés és adócsalás elleni uniós fellépés hatékonyabbá tétele is.

A Bizottság véglegesíteni tervezi azt a javaslatot is, amelynek révén az Európai Unió részesévé válhatna az Emberi Jogok Európai Egyezményének. Emellett a bizottság javaslatot tesz majd egy megállapodásra az uniós intézmények között a jogalkotási tevékenység hatékonyságának javítása érdekében és a lobbisták kötelező regisztrációjával összefüggésben.

Az Európai Parlamentben a néppárti képviselőcsoport üdvözölte, hogy a munkaterv egyszerű és minden lényeges prioritást tartalmaz. Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője ugyanakkor rendkívül aggályosnak nevezte, hogy az új bizottság a fenntarthatóság szempontjából szerinte alapvető fontosságú jogszabálytervezeteket akar visszavonni, a többi között a levegőminőségre vonatkozó szabályozástervet, valamint az energiaadó-irányelv felülvizsgálatára vonatkozó tervezeteket is.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.